Regeringen: Amorteringskravet ska utredas
Ett slopat amorteringskrav var ett av Moderaternas vallöften. Det har finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) senare fått backa från.
Både Finansinspektionen och Riksbanken har varit kritiska. Förre riksbankschefen Stefan Ingves beskrev i höstas en amorteringspaus som "att skjuta sig själv i foten".
Någon bred amorteringspaus just nu är det fortfarande inte tal om, eftersom det enligt Niklas Wykman riskerar att försvåra penningpolitiken. Men på längre sikt är frågeställningen en annan, vilket han tidigare har meddelat i en debattartikel i DN.
Ses över på längre sikt
Nu tillsätter regeringen därför en kommitté som ska se över både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.
– Det finns skäl att se över om de här regleringarna kan utformas på ett mer ändamålsenligt sätt för att säkra den finansiella stabiliteten, säger Niklas Wykman till TT och fortsätter:
– Det har skett en hel del forskning på området sedan reglerna tillkom, och nu ska ledande personer inom området titta på hur den här typen av regler ska se ut varaktigt.
På kort sikt har regeringen gett Finansinspektionen i uppdrag att se över om den ventil som finns i amorteringskravet fungerar. Resultatet ska presenteras i juli. Enligt Niklas Wykman är det viktigt att svenska hushåll amorterar, men det är också viktigt att det går att få ett undantag.
– Det är väldigt viktigt att ventilen fungerar i ett läge då hushållen är pressade. Om det visar sig att den inte fungerar får vi ta till åtgärder kopplade till det, säger han.
Nationalekonomen John Hassler ingår i kommittén som ska genomföra utredningen.
Utredningen klar nästa höst
Han säger till TT att en viktig del blir att väga kostnaderna för enskilda hushåll mot den allmänna ekonomin.
– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra. De avvägningarna behöver göras, själv tycker jag inte att det har gjorts tillräckligt noga tidigare.
I kommittén ingår även ordförande Peter Englund och dekanen Susanne Ackum. Utredningen ska vara klar senast den 31 oktober nästa år.