Annons

Rätten stoppar kamp mot svarthyror

Förvaltningsrätten säger nej till kommunens sätt att arbeta mot bidragsfusk och svarta hyror. Rädslan finns nu att beslut i högre instanser ska leda till att fusket kan fortsätta.
Brott • Publicerad 4 oktober 2020
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tycker det är fel att förvaltningsrätten stoppat och upphävt kommunens beslut om avslag på ansökningar från personer som inte kunnat visa att de har ett giltigt andrahandskontrakt. Arkivbild.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tycker det är fel att förvaltningsrätten stoppat och upphävt kommunens beslut om avslag på ansökningar från personer som inte kunnat visa att de har ett giltigt andrahandskontrakt. Arkivbild.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Förvaltningsrätten i Uppsala har i två fall stoppat Uppsala kommuns arbete för att stoppa bidragsfusk och svarta andrahandshyror. Arkivbild.
Förvaltningsrätten i Uppsala har i två fall stoppat Uppsala kommuns arbete för att stoppa bidragsfusk och svarta andrahandshyror. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste/TT

Södertälje kommun har lyckats avslöja omfattande välfärdsbrottslighet genom att stoppa utbetalningar av försörjningsstöd till personer som inte kan visa att deras andrahandskontrakt är giltiga. På sätt har kommunen lyckats minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 40 miljoner kronor per år sedan 2014.

Uppsala kommun arbetar sedan ett år tillbaka på ungefär samma sätt, men förvaltningsrätten har i två domar upphävt de beslut som arbetsmarknadsnämnden fattat. Erik Pelling tycker att det är olyckligt, eftersom det innebär att kriminella kan fortsätta utnyttja välfärdssystemen och utsatta människor.

Går vidare

Annons

– Vi kommer inte att ge oss och har överklagat domarna. Vi hoppas att få rätt i nästa instans, då får vi ett prejudikat som visar att vi kan göra så här. Men vi är rädda för att kammarrätten fastställer de här domarna. Men då har vi ett underlag för att gå till regering och riksdag och säga att man måste ändra lagarna, säger han.

Erik Pelling har sett till att justitieministern redan har ärendet på sitt bord.

– Morgan Johansson var på besök här i Uppsala och jag tog upp det. Han fick domarna och förhoppningsvis började de titta på det direkt, säger han.

Rätten motiverar sitt beslut med att det inte finns något krav i socialtjänstlagen, förarbeten eller praxis som innebär att den enskilde är skyldig att lämna in intyg eller liknande från fastighetsägaren för att nämnden ska utreda den enskildes behov av bistånd.

Finns kryphål

Uppsala kommun motiverar sitt överklagande med att förvaltningsrättens dom i realiteten skulle innebära att nämnden skulle tvingas betala ut bistånd för att täcka hyror som kan vara olagliga, enligt de skärpta bestämmelserna i hyreslagstiftningen som trädde för ett år sedan.

– Den förändringen i lagstiftningen var välkommen. Men vi kan inte slå oss till ro, eftersom det fortfarande finns kryphål kvar. De måste täppas till så att inte våra invånare tvingas bidra med sina skattepengar till kriminella.

Uppsala kommun har ännu inte fått prövningstillstånd i kammarrätten.

Fakta: Skärpta regler mot svarthandel med hyreskontrakt

Den 1 oktober 2019 skärptes bestämmelserna i hyreslagstiftningen rörande svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Lagskärpningen innebär att det numera är brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra för hyresrätter som utan tillstånd hyrs i andra hand, att hyra ut hyresrätter i andra hand utan tillåtelse och att köpa svartkontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt.

Dessutom höjdes straffen för handel med andrahandskontrakt. Den som gör sig skyldig till det kan få upp till fyra års fängelse och den som köper ett hyreskontrakt kan få kontraktet förverkat, vilket innebär att hyresavtalet upphör omedelbart. Samma sak händer om någon utan tillåtelse från hyresvärden hyr ut sin hyresrätt i andra hand.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons