Försvaret: Attack på minkfarm inte extremism
20-åringen satt klädd i en grå huvtröja och lång lugg som ibland gled ned över ansiktet. 18-åringen var kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster. Båda följde huvudförhandlingen som inleddes under fredagen i Nacka tingsrätt under tystnad.
Via sina försvarare uppgav de att de medgav ansvar för grov skadegörelse men förnekade mordbrand, vilket åklagare Henrik Olin har åtalat dem för.
Enligt åklagaren agerade de utifrån en våldsbejakande, högerextrem ideologi när de den 30 oktober 2019 satte eld på en tom minkfarm i Sölvesborg.
Ville befria minkar
Försvaret menar att det snarare rör sig om ungdomlig omogenhet. De var inga extremister, utan de var sökare i sin politiska identitet, sade båda männens försvarare i tingsrätten.
– Det är två unga killar som har tagit sig ned till Blekinge för att befria minkar, det är syftet med resan. Det har sin grund i NN:s (18-åringens) övertygelse som går långt tillbaka gällande djurskydd och djurrätt, sade 18-åringens försvarare Ulrika Borg.
Men väl på plats insåg de att de inte fanns några minkar att befria, verksamheten var nedlagt och det hela slutade med att 18-åringen satte eld på en säck sågspån som senare spred sig och ödelade hela byggnaden.
– Idén blir att förstöra för att förhindra att det ska komma några minkar dit i framtiden, sade Borg.
Enligt åklagaren har dock männen haft samröre med de amerikanska grupperna The Base och The Green Brigade.
Grupperna kan kopplas till en form av extremism som kallas ekofascism, som i korthet kopplar samman miljöproblem med överbefolkning och pekar ut invandringen som drivande faktor – och där även många av nazismens idéer om vit överhöghet är framträdande.
Hårdare straff
Detta bör få avtryck i straffmätningen, anser Henrik Olin.
– Det är allvarligare, menar jag, att bränna ned en minkfarm som en del i något man gör i ett samhällsstörtande perspektiv av ideologisk övertygelse, än att göra det för att man är förbannad på ägaren.
I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i SS-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som "no policital solution" och "acceleratate the collapse".
– Accelarationism är ett viktigt begrepp i de här rörelserna. Det handlar om att påskynda samhällets förfall för att kunna bygga upp ett nytt och i deras ögon bättre samhälle, sade Olin.
Förnekar extremism
Förutom bilderna presenterade Henrik Olin chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna. Efter att 18-åringen skickat bilder som han tog på branden i Sölvesborg till mannen publicerade The Green Brigade filmen på internet, där man tackade sina "soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige".
18-åringens försvarare Ulrika Borg sade att hennes klient inte var någon extremist.
– För mig är det tydligt att det är en ung person som är sökande efter en tillhörighet.
– I dag har han mognat i sitt sökande, och nu i efterhand kan han se att vissa personer (som han haft kontakt med) har åsikter som är främmande för honom, och vissa var främmande redan då.
Drivande för honom har i stället varit ett djurrättsintresse, sade Borg.
Inte heller 20-åringen har varit anhängare av en högerextrem ideologi, sade hans försvarare Anders Björk.
– Han är inte medlem och har ingen avsikt att gå med i någon våldsbejakande extremiströrelse. Han har inte haft något djupare engagemang, utan hans agerande har präglats av ett ungdomligt oförstånd och en viss omogenhet i sitt agerande.
Huvudförhandlingen i Nacka tingsrätt fortsätter på måndag och avslutas tisdag 19 januari.