Annons

Rapport: Säkerhetsstyrkor dödade oskyldiga

Etiopien • Publicerad 1 januari 2021
Den politiske aktivisten och sångaren Hachalu Hundessa begravdes den 2 juli. Arkivbild.Foto: OBN via AP/TT

Minst 123 människor dödades och minst 500 skadades under de oroligheter som bröt ut i Etiopien i slutet av juni efter mordet på den politiske aktivisten och sångaren Hachalu Hundessa, enligt en rapport från Etiopiens nationella människorättskommission.

Uppgifter om antalet döda har varierat kraftigt mellan olika myndighetsföreträdare.

Annons

Våldet beskrivs som systematiskt och riktat mot civila på 40 olika platser under tre dagar. Det hade i vissa fall etniska och religiösa motiv.

Landets säkerhetsstyrkor får stark kritik i rapporten , där de pekas ut för att ha dödat 76 människor och skadat ytterligare 190. Bland dem som dödades av säkerhetsstyrkor fanns enligt rapporten både åskådare, förbipasserande och poliser.

"Proportionerna av det våld som användes är i vissa kontexter högst diskutabelt", heter det i rapporten.

Nära 6 500 människor förlorade eller tvingades fly sina hem under oroligheterna, som i vissa sammanhang beskrivits som en protestvåg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons