Annons

Räddningsfartyg i karantän: "Diskriminerande"

Coronavirus • Publicerad 1 mars 2020
Räddningsfartyget Ocean Viking har satts i karantän utanför Sicilien. Läkare utan gränser riktar skarp kritik mot beslutet. Arkivbild.
Räddningsfartyget Ocean Viking har satts i karantän utanför Sicilien. Läkare utan gränser riktar skarp kritik mot beslutet. Arkivbild.Foto: Francesco Ruta/AP/TT

Räddningsfartyget Ocean Viking har hållits i karantän i en vecka efter coronavirusets utbrott i Italien. Läkare utan gränser och SOS Mediterranée riktar skarp kritik mot beslutet.

”Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning. Det är en diskriminerande handling – de enda fartyg som satts i karantän är de som utför räddningsarbete", säger Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet och i Libyen, i ett pressmeddelande.

Annons

Förra söndagen gick 276 migranter som räddats ur Medelhavet i land i Italien. De har alla satts i karantän och testats utan att virusets upptäckts, enligt organisationen.

"Covid-19 är ett legitimt folkhälsohot, men det får inte användas som ett rättfärdigande för att stoppa livräddande sök- och räddningsverksamhet till havs”, säger Michael Fark.

Över 1 000 människor har smittats och 29 har dött i coronautbrottet i Italien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons