Annons

Råd: Vi har tagit över Kirgizistan

Ett samordningsråd säger sig ha tagit makten i Kirgizistan. Parlamentet är upplöst, hävdar rådet, som bildats av ett antal politiska partier.
Kirgizistan • Publicerad 7 oktober 2020
Svårbedömt läge i Bisjkek. Bild från demonstrationer i måndags.
Svårbedömt läge i Bisjkek. Bild från demonstrationer i måndags.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Rådet har dock inte alla politiska krafter med sig, och läget i huvudstaden Bisjkek är svårbedömt. På onsdagsmorgonen kommer rapporter från ryska Tass om att oidentifierade personer har stormat gruvföretaget Kumtors kontor i staden. Kumtors guldgruvsdrift står för omkring en tiondel av landets BNP.

Den dramatiska utvecklingen kommer efter valet i söndags. De för president Sooronbaj Jeenbekov gynnsamma röstsiffror som redovisades väckte våldsamma protester, vilket ledde till att valkommissionen backade och ogiltigförklarade resultatet.

Annons

I tisdags avgick premiärminister Kubatbek Boronov, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Ria, och oppositionspolitikern Sadyr Zjaparov ska ha valts till ny regeringschef. Enligt den kirgiziska nyhetsbyrån Akipress tvingades dock Zjaparov kort därefter fly från den byggnad där parlamentet samlats, sedan en uppretad folkmassa beväpnad med påkar och stenar tagit sig in.

President Jeenbekov beskriver protesterna som ett kuppförsök.

Fakta: Kirgizistan

Kirgizistan är en av fem forna sovjetrepubliker i Centralasien och gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Landet blev självständigt vid Sovjetunionens sönderfall 1991.

Landet är ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt sex miljoner invånare. Huvudstad är Bisjkek med cirka 800 000 invånare.

Drygt två tredjedelar av invånarna är kirgizer, 15 procent är uzbeker och tio procent är ryssar. Invånarna bor huvudsakligen i tre områden: på slätten kring huvudstaden Bisjkek i nordväst, kring sjön Issyk-Kul i nordost och i Fergana-dalen i sydväst.

Ekonomin är beroende av inkomster från utvandrade kirgizer och guldgruvan i Kumtor, som står för tio procent av BNP.

Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt.

Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner dominerade av socialdemokrater och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Källor: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons