Annons

Putinminister Kneissl flyttar till Ryssland

Hon är utrikesministern från Österrike som dansade vals med Rysslands president Vladimir Putin på sitt bröllop och blev hårt kritiserad för det.
Nu har Karin Kneissl tagit sitt pick och pack och flyttat till S:t Petersburg.
Österrike • Publicerad 15 september 2023
Rysslands president Vladimir Putin och Österrikes dåvarande utrikesminister Karin Kneissl dansar vals på Kneissls bröllop 2018. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Österrikes dåvarande utrikesminister Karin Kneissl dansar vals på Kneissls bröllop 2018. Arkivbild.Foto: Roland Schlager/AP/TT

Där ska hon, har hon meddelat, bygga upp en tankesmedja som det statliga universitetet i Putins hemstad tagit initiativet till.

Kneissl berättade också i ett inlägg som publicerades i veckan på medieplattformen Telegram att hon fört sina ponnyer – som hållits i Syrien – till Ryssland i ett ryskt militärplan.

Annons

Kneissl var Österrikes utrikesminister 2017–2019, och anklagades redan då för att gå den ryska regimens ärenden. Kritiken blev inte mindre när Putin dök upp på hennes bröllop i södra Österrike sommaren 2018. Bilder på när han dansade med bruden spreds över världen.

Kneissl var partilös, men nominerades till posten av det högerpopulistiska partiet FPÖ.

Tidigare i sommar reste hon till Ryssland för att delta i ett stort toppmöte med afrikanska länder som Putin höll i. Och sedan stannade hon kvar, i en by ungefär 25 mil öster om Moskva. Kneissl har enligt egen utsago känt sig som en "politisk flykting" med "yrkesförbud" hemmavid och har därför uppehållit sig i Libanon efter ett mellanspel i Frankrike. Men nu blir Ryssland hemmaplan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons