Annons

Putinkritiker tar pengatvätt till Strasbourg

Ryssland • Publicerad 7 mars 2020
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vänder sig till Europadomstolen för att försöka få stopp på ryska myndigheters utredning av honom angående penningtvätt. Han anser att det är ett försök att stoppa hans politiska aktivitet. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vänder sig till Europadomstolen för att försöka få stopp på ryska myndigheters utredning av honom angående penningtvätt. Han anser att det är ett försök att stoppa hans politiska aktivitet. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har skickat en formell klagan gentemot Ryssland till Europadomstolen i franska Strasbourg. Navalnyj anser att den ryska utredningen av honom angående penningtvätt är politiskt motiverad och ett försök att stoppa hans politiska aktiviteter.

Ryssland inledde en utredning av Navalnyjs organisation mot korruption i augusti i fjol, samtidigt som demonstrationer mot president Vladimir Putin växte i Moskva och andra storstäder.

Annons

Ryska myndigheter genomförde omfattande tillslag mot Navalnyjs anhängare i september, i december genomfördes räder mot hans högkvarter i Moskva.

I tisdags sade Navalnyj att hans bankkonton blockerats och tömts. Detta ska även ha skett med hans anhörigas konton.

Rättad: I tidigare versioner av artikeln angavs felaktig geografisk plats för Europadomstolen, i text och rubrik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons