Annons

Putin hotar lämna spannmålsavtal

Rysslands president Vladimir Putin hotar än en gång med att inte förlänga avtalet om spannmålsexport.
Ukraina • Publicerad 13 juli 2023
Rysslands president Vladimir Putin hotar än en gång med att lämna spannmålsavtalet. Arkivbild
Rysslands president Vladimir Putin hotar än en gång med att lämna spannmålsavtalet. ArkivbildFoto: Alexander Kazakov/AP/TT

I en intervju i statlig rysk tv säger Putin att avtalet, som löper ut 18 juli, inte tillvaratar Rysslands intressen av att exportera jordbruksprodukter och gödning.

– Det är helt ensidigt. Vi ska överväga vad vi ska göra, vi har några dagar på oss, säger presidenten.

Annons

Avtalet förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillåter Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar.

Putin säger vidare att de vapenleveranser som Ukraina fått från västländer inte ändrar maktförhållandena på slagfältet.

– Ja, de orsakar skada, men inget avgörande händer i stridszonerna där de har satts in. Detsamma gäller utlandstillverkade stridsvagnar, säger Putin.

Den ryske presidenten hävdar samtidigt att spänningarna i världen ökar om Ukraina släpps in i Nato.

– Jag är säker på att det inte skulle öka säkerheten inne i Ukraina, och generellt sett skulle det göra världen mycket mer sårbar och leda till ytterligare spänningar internationellt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons