Annons

Protester till stöd för avsatt polischef

Tusentals israeliska demonstranter blockerar en av huvudlederna in till Tel Aviv i ilskna protester mot att stadens populära polischef tvingats avgå.
Israel • Publicerad 5 juli 2023
Israelisk polis försöker med hjälp av vattenkanoner skingra demonstranter som blockerar motorvägen in till Tel Aviv.
Israelisk polis försöker med hjälp av vattenkanoner skingra demonstranter som blockerar motorvägen in till Tel Aviv.Foto: Oded Balilty/AP
Spontana protester utbröt under onsdagen till stöd för Tel Avivs polischef som tvingats avgå.
Spontana protester utbröt under onsdagen till stöd för Tel Avivs polischef som tvingats avgå.Foto: Oded Balilty/AP

Ami Eshed meddelade under onsdagen att han lämnar den israeliska polisen efter vad han beskriver som "politiskt tryck". Eshed har regelbundet befunnit sig på kollisionskurs med landets hårdföre nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, som har krävt att polisen ska inta en hårdare attityd mot de månadslånga protesterna mot regeringen.

– Jag betalar ett oacceptabelt högt personligt pris för mitt val att avvärja ett inbördeskrig, säger Eshed i ett uttalande, enligt AP.

Annons

De tusentals flaggviftande demonstranterna har stoppat all trafik på motorvägen och tänt flera brasor, samtidigt som polisen med hjälp av vattenkanoner försöker trycka tillbaka folkmassorna.

Tiotusentals israeler har protesterat sedan premiärminister Benjamin Netanyahus nya regering i januari tillkännagav planer på att se över landets rättssystem.

Ben-Gvir säger i en kommentar till polischefens avgång att "politik har infiltrerat de främsta leden av polisstyrkan" och att Eshed gjort en "fullständig kapitulation" till vänstern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons