Annons

Protester mot polis – klandrade våldtäktsoffer

Pakistan • Publicerad 11 september 2020
Anhängare av den islamistiska rörelsen Jamaat-e-Islami demonstrerar i Lahore med anledning av gruppvåldtäkten, med budskap om att förövare som ger sig på kvinnor och barn "bör hängas offentligt".
Anhängare av den islamistiska rörelsen Jamaat-e-Islami demonstrerar i Lahore med anledning av gruppvåldtäkten, med budskap om att förövare som ger sig på kvinnor och barn "bör hängas offentligt".Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Protester är på gång i flera städer i Pakistan sedan en polischef skuldbelagt en kvinna som blev utsatt för en gruppvåldtäkt inför sina barn.

Kvinnan uppges ha blivit attackerad i samband med att bensinen tog slut i hennes bil utanför storstaden Lahore på onsdagen. En grupp män ska då ha våldtagit henne framför hennes två barn som satt i bilen.

Annons

Lahores polischef Umar Sheikh ifrågasatte inför ett pressuppbåd att kvinnan var ute och körde bil sent på kvällen utan någon man i sällskap. I Pakistan skulle man aldrig "tillåta sina systrar och döttrar att färdas ensamma så sent", sade han.

Kvinnan är bosatt i Frankrike och Sheikh tillade att hon antagligen felbedömt att det är lika säkert att röra sig i Pakistan som där.

Polischefens kommentarer är helt oacceptabla, markerar Pakistans människorättsminister Shireen Mazari som tillägger att det inte finns några ursäkter för våldtäkter.

Kvinnorättsaktivister och andra grupperingar planerar protester i flera städer med krav om offentlig avbön och polischefens avgång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons