Annons

Protester i Niger mot planer på militärinsats

Spänningarna stiger mellan kuppmakarna i Niger och de grannländer som hotar att med våld återupprätta demokratin.
I huvudstaden Niamey har juntans anhängare protesterat mot planerna på en militärintervention.
Niger • Publicerad 12 augusti 2023
Demonstranter samlas till fredagens protest i Nigers huvudstad Niamey mot planerna på en militärintervention i landet.
Demonstranter samlas till fredagens protest i Nigers huvudstad Niamey mot planerna på en militärintervention i landet.Foto: Sam Mednick/AP/TT
Nigerias president Bola Tinubu, längst fram i mitten, tillsammans med andra västafrikanska ledare inför samarbetsorganisationen Ecowas möte i Abuja i torsdags.
Nigerias president Bola Tinubu, längst fram i mitten, tillsammans med andra västafrikanska ledare inför samarbetsorganisationen Ecowas möte i Abuja i torsdags.Foto: Gbemiga Olamikan/AP/TT

– Det här är vår sak, inte deras. De har ingen aning om varför kuppen inträffat, sade demonstranten Achirou Harouna Albassi till nyhetsbyrån AP.

Hundratals anhängare deltog i protesterna i närheten av en fransk militärbas i huvudstadens utkanter på fredagen.

Annons

Nigers avsatte president Mohamed Bazoum har haft nära band till väst. Och i synnerhet till den forna kolonialmakten Frankrike, som har runt 1 500 soldater i landet som del i en styrka som bekämpar jihadistuppror i den oroliga Sahelregionen.

Larmar om presidentens hälsa

Kuppmakarna har anklagat Paris för att ha pressat den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas till att utlova en militärintervention mot juntan.

– Ner med Frankrike, ner med Ecowas, skanderade demonstranterna under fredagens protest.

Samtidigt larmar den avsatte, demokratiskt valde presidenten Mohamed Bazoums allierade om att ledaren hålls frihetsberövad under svåra förhållanden.

– Juntans plan är att svälta honom till döds, säger Nigers ambassadör i USA, Mamadou Kiari Liman-Tinguiri, till nyhetsbyrån AP.

Inställt möte

Ambassadören, som har daglig telefonkontakt med Bazoum, uppger att han och hans familj tvingas sitta i en mörk källare med knapp tillgång till mat i det residens där de hållits frihetsberövade sedan kuppen den 26 juli.

– Världen borde inte tolerera detta, säger Mamadou Kiari Liman-Tinguiri.

Ecowas beslutade på ett toppmöte i torsdags att sätta ihop en gemensam styrka som ska vara redo att gå in i Niger och återinsätta Bazoum. Det är dock oklart när insatsen kan tänkas ske.

Medlemsländernas ledare har också betonat att de helst vill se en fredlig lösning.

Stabschefer från flera av länderna skulle ha träffats i Ghana under lördagen för att diskutera de militära alternativen, enligt militärkällor som nyhetsbyrån AFP talat med. Källorna meddelade dock senare att mötet skjutits upp.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons