Annons

Protest mot Peter Handke planeras i Sarajevo

På tisdagen ska en manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke hållas utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. Protesten sammanfaller med kronprinsessparets besök i landet, skriver .
Litteratur • Publicerad 4 november 2019
Peter Handke. Arkivbild.
Peter Handke. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Föreningen för folkmordets offer och vittnen står bakom manifestationen. I ett uttalande, som bosniska medier har publicerat, förklarar föreningen att skälet till manifestationen är att "Nobelkommittén har beslutat att ge litteraturpriset till Peter Handke, som har öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina”.

I ett mejl till DN bekräftar föreningens ordförande Murat Tahirović manifestationen och förklarar att den ska vara fredlig.

Annons

Demonstrationen sker samma dag som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder sitt besök i Bosnien och Hercegovina. Utrikesdepartementet uppger för DN att manifestationen inte påverkar besöket.

– Vi vet att resan, med anledning av litteraturpriset, väcker känslor. Det här officiella besöket är planerat tillsammans med UD sedan länge, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons