Annons

Kronfall ökar risk för räntehöjning i år

Den svenska kronan tar stryk i turbulensen på marknaden. En dollar kostar nu över 10 kronor för första gången sedan 2002.
Den svaga kronan eldar på inflationen och ökar sannolikheten för en räntehöjning i höst, enligt storbanken Nordeas ekonomer.
Ekonomi • Publicerad 7 mars 2022
Riksbankschefen Stefan Ingves kan tvingas höja styrräntan redan i september, enligt storbanken Nordeas ekonomer.
Riksbankschefen Stefan Ingves kan tvingas höja styrräntan redan i september, enligt storbanken Nordeas ekonomer.Foto: Christine Olsson/TT

Sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan i höst har ökat i Ukrainakrigets spår. Förutom den svagare kronan är det främst inflationstrycket från högre energi- och livsmedelspriser som bidrar till utvecklingen, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Nordea höjer sin inflationsprognos för Sverige kraftigt till följd av Ukrainakriget. De räknar nu med en inflationstopp tydligt över 5 procent i år och ett årsgenomsnitt för inflationen på över 4 procent.

Annons

"Risken för en räntehöjning i år ökar", skriver Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Stor osäkerhet

Ett scenario är att det kommer en höjning av Riksbankens styrränta i september, enligt Isaksson, som till följd av den stora osäkerheten kring Ukrainakrigets följder avstår från att ändra sin prognos för när Riksbanken slår till.

Riksbanken själv tror enligt senaste räntebeskedet i februari i år – före Rysslands invasion av Ukraina – att det kan dröja omkring två år till nästa räntehöjning.

Februariinflationen, med KPIF-måttet, väntas enligt Nordea uppgå till 4,1 procent. Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Ukrainakriget riskerar enligt Isaksson att få stora effekter på energipriserna, men också påverka livsmedelspriserna. Det finns även en stor risk för att de historiskt höga fraktpriserna inte faller tillbaka nedåt som tidigare väntat.

Prognos för boräntor höjs

Swedbanks ekonomer drar liknande slutsatser i en färsk analys.

"Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan i november, vilket leder till att svenska räntor med kortare löptider stiger senare i år. Kriget väntas inte ha någon avgörande betydelse för penningpolitiken, men skulle kunna få Riksbanken att ligga kvar längre med sina stimulanser", skriver Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Swedbanks prognos för bolåneräntorna höjs något jämfört med i februari.

"Vi räknar med att den femåriga bolåneräntan når 2 procent i slutet på året samtidigt som den rörliga stiger till 1,60 procent", skriver Swedbank.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons