Annons

Priset för godhet – 90 miljarder

Den norska oljefonden förlorade förra året omkring 90 miljarder kronor genom att avstå investeringar i vapen, kol, tobak och etiskt tvivelaktiga bolag.
Ekonomi • Publicerad 6 mars 2020
Olja inget för oljefonden. Arkivbild.
Olja inget för oljefonden. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix / TT

Den norska fonden, Statens pensjonsfond, förvaltar den norska statens oljeintäkter. Fonden har som princip att inte investera i företag som säljer vapen, tobak eller kol. Och den strategin har kostat – fonden förlorade förra året omkring 140 miljarder jämfört med om reglerna inte hade gällt. Det visar fondens senaste årsredovisning.

Men fonden har dessutom "uppförandekrav"– en rad regler mot aktieköp i bolag som bidrar till korruption, miljöförstöring eller brott mot mänskliga rättigheter. De bolagen har också strukits från aktieportföljen.

Annons

– Vi menar att företag som inte uppfyller kraven inte är långsiktigt hållbara och därför inte är något för oss att investera i, säger fondens kommunikationschef Marthe Skaar.

Kraven på gott uppförande har faktiskt betalat sig. Fondens avkastning har ökat med 0,8 procent. Eftersom fonden är så stor motsvarar den lilla procentsiffran mer än 50 miljarder svenska kronor, jämfört med om fonden behållit aktierna, räknat från 2005.

Totalt sett har riktlinjerna alltså gett 90 miljarder i förlust.

Oljefonden har under året haft diskussioner med svenska Swedbank efter att banken misstänkts utnyttjas för penningtvätt för många miljoner.

Under 2019 gjorde fonden en usel affär när den sålde hälften i sina aktier i elbilsföretaget Tesla just innan aktien steg kraftigt, enligt redovisningen.

Under året meddelade fonden att den dessutom skulle börja fasa ut oljebolag för att "minska norska statens exponering mot olja".

Fonden bildades 1990 och har sedan vuxit mycket snabbt. Den har investeringar värda över 10 000 miljarder svenska kronor – motsvarande knappt 2 miljoner kronor för varje norsk medborgare.

Jonas Fredén/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons