Annons

Kyrkan skyddade pedofiler sedan 50-talet

År efter år, decennium efter decennium, kunde franska präster förgripa sig på hundratusentals barn. Och offren bemöttes med "grym likgiltighet", medan förövarna och katolska kyrkan hölls om ryggen.
Påven beskriver en förödande ny rapport som fruktansvärd läsning, och uttrycker "stor sorg".
Frankrike • Publicerad 5 oktober 2021
Katolsk kyrka i Paris. Arkivbild.
Katolsk kyrka i Paris. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Eric de Moulins-Beaufort vid tisdagens presskonferens i Paris.
Eric de Moulins-Beaufort vid tisdagens presskonferens i Paris.Foto: Thomas Coex/pool/AP/TT
Jean-Marc Sauvé har lett utredningen.
Jean-Marc Sauvé har lett utredningen.Foto: Thomas Coex/pool/AP/TT

Kartläggningen från Ciase, en oberoende kommission med stöd av katolska kyrkan i Frankrike, fyller 2 500 sidor. Utredarna har lagt flera år på att samla in dokumentation och vittnesmål om övergrepp som pågått ända sedan 1950-talet, och drabbat över 300 000 barn.

Domen över en tystnadskultur som funnits, där de skyldiga fått agera ostört i så många år, är hård. Antalet förövare befaras ha varit minst runt 3 000, och i 216 000 fall var det präster som låg bakom brotten.

Annons

– Det är bedrövligt, eftersom förhållandet mellan 216 000 och 3 000 innebär 70 offer per förövare. Det är fruktansvärt för det franska samhället, för den katolska kyrkan, säger Oliver Savignac, från brottsofferorganisationen "Parler et revivre", till nyhetsbyrån AP.

Mest pojkar

"Utanför den inre cirkeln av familj och vänner är katolska kyrkan den miljö där sexuellt våld är vanligast", förklarar rapporten.

Påve Franciskus reagerar "med stor sorg" över offrens lidande, "och tacksamhet för deras mod i att berätta", meddelar talesmannen Matteo Bruni. Den franska kyrkan måste nu slå in på en svår "väg till upprättelse", menar Franciskus.

Han tillönskar "Guds folk i Frankrike" tröst och rättvisa, vilket ska leda till "helandets mirakel", heter det.

Offren, i alla fall den stora majoriteten, var pojkar, ofta i 10-13-årsåldern. Det handlar därmed om hundratusentals traumatiserade män i det franska samhället i dag.

– Konsekvenserna är långtgående, säger Jean-Marc Sauvé, som lett arbetet med rapporten, på en presskonferens.

– Ungefär 60 procent av de män och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp får stora problem i känslo- och sexlivet.

Ekonomisk ersättning

Och trots de höga siffrorna säger offer som trätt fram att det finns ett mörkertal.

– En del utsatta har inte vågat säga något eller lita på kommissionen, säger François Devaux, som leder gruppen "La Parole Libérée".

Han menar att katolska kyrkan i Frankrike fortfarande inte förstått, och har ett gigantiskt reformarbete framför sig.

Annons

– Det är ett måste att kyrkan hanterar skadan som uppstått i och med alla dessa brott, och (ekonomisk) ersättning är det första steget, säger han till AP.

"Skam och fasa"

De flesta av brotten tros vara preskriberade, men ett mindre antal har lämnats över till åklagare.

– Fram till tidigt 00-tal visade katolska kyrkan en djupgående och till och med grym likgiltighet gentemot offren, säger Sauvé.

Nu står Frankrikes ärkebiskopar bakom utredningen, och kablade redan till helgmässan i söndags ut ett bedyrande om "stöd och böner" till offren. Biskopskonferensen CEF:s ordförande Eric de Moulins-Beaufort fanns med på tisdagens presskonferens, och uttrycker "skam och fasa" över rönen.

– Jag vill i dag be er alla om förlåtelse.

Fakta: Långvarig tystnad

Uppgifter om övergrepp inom katolska kyrkans slutna miljöer började få vidare spridning under 1980-talet. Efter flera stora medieavslöjanden inledde kyrkans ledning i Vatikanen en utredning i början av 2000-talet.

Flera påvar har beklagat fenomenet, men deras åtgärder har kritiserats som hopplöst otillräckliga. Det dröjde till 2019 innan påve Franciskus förbjöd så kallad påvlig sekretess kring misstankar, och krävde att sådana ska rapporteras till myndigheter.

Den franska utredningen startades 2018, sedan övergreppsskandaler rullats upp i andra länder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons