Annons

Pollensäsongen är igång – tuff vår väntar

Känner du av snuva, klåda eller rinnande röda ögon? Nu drar säsongen i gång igen.
Först ut av de stora pollenbovarna är hassel och al – och våren 2021 kommer att bli extra besvärlig för landets pollenallergiker.
Hälsa • Publicerad 1 mars 2021
Hassel – ett problem för många pollenallergiker. Nu drar säsongen igång på allvar i södra delen av landet. Arkivbild.
Hassel – ett problem för många pollenallergiker. Nu drar säsongen igång på allvar i södra delen av landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Tabellen visar Stockholmsområdet. I södra Sverige startar pollensäsongen två veckor tidigare och i Norrland några veckor senare.
Tabellen visar Stockholmsområdet. I södra Sverige startar pollensäsongen två veckor tidigare och i Norrland några veckor senare.Foto: Mikael Andersson

– Det är ett besvärligt år på det sättet att det är ett år med mycket al- och hasselhängen. I fjol hade vi ingenting, det är en väldigt stor naturlig variation, säger intendent Agneta Ekebom vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet till TT.

Värst i Jönköping

Under måndagen har mätningarna dragit i gång på en rad av landets 16 mätstationer för pollen. Hittills har resultat kommit in från Jönköping, Västervik, Eskilstuna, Norrköping och Stockholm.

Annons

– Då är prognosen värst i Jönköpingstrakten. Det brukar ofta vara tidigt med höga halter av alpollen, säger Agneta Ekebom och förklarar:

– Vi har två arter av al i Sverige: gråal och klibbal. Gråal är vanligare norrut, men i Jönköpingstrakten verkar det finnas en del gråal, och den startar blomningen tidigare då.

"Beror på vädret"

Från Göteborg respektive Malmö finns ännu inga mätdata, utan bara prognoser. Men de talar sitt tydliga språk – blomning pågår.

– För i dag måndag finns en prognos om måttliga till höga halter i Skåne och Göteborg. Då är al det som kan gå upp till höga, och hasseln håller sig på låga till måttliga halter.

Med vårens värme står fler pollenkällor på tur. Hur tidigt blomning sker kan variera, säger Ekebom.

– Det beror på vädret, men härefter kommer sälg och vide, och de kan nog komma redan under mars. Sedan har vi alm lite senare i månadsskiftet.

Så undviker du pollen

Vädra på morgon och kväll samt efter att det regnat

Håll dörrar och fönster stängda för att undvika att du får in pollen i ditt hem

Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus

Husdjur kan ha pollen i pälsen – var försiktig

Duscha och tvätta håret när du varit ute och kommer in med allergisymptom

Källa: Pollenkoll

Så undviker du pollen

Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. I pollenkornen finns växtens hanceller. Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten.

Många växter sprider pollen med vinden och ofta bildar dessa arter enorma mängder pollen. Flera av dem, till exempel gräs, björk, hassel och al, har allergiframkallande pollen.

Källa: Pollenrapporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons