Annons

Polissamarbete mot kriminalitet över gränsen

Mellan Danmark och Sverige flödar vapen, narkotika, sprängmedel och svarta pengar – i båda riktningar.
Eftersom kriminaliteten är gränsöverskridande försöker dansk och svensk polis också bli det.
På Gränscenter Öresund jobbar politi och polis sida vid sida.
Brott • Publicerad 11 oktober 2020
Henrik Andersen, chef för Gränscenter Öresund i danska Tårnby, och Torben Svarrer, centrets övergripande chef vid Köpenhamnspolisen.
Henrik Andersen, chef för Gränscenter Öresund i danska Tårnby, och Torben Svarrer, centrets övergripande chef vid Köpenhamnspolisen.Foto: Johan Nilsson/TT
I den politiska debatten har det stundtals låtit som att huvudproblemet är att svensk kriminalitet exporteras till Danmark, men enligt Henrik Andersen (till höger) och Torben Svarrer (till vänster) går det inte att säga åt vilket håll flödet är störst.
I den politiska debatten har det stundtals låtit som att huvudproblemet är att svensk kriminalitet exporteras till Danmark, men enligt Henrik Andersen (till höger) och Torben Svarrer (till vänster) går det inte att säga åt vilket håll flödet är störst.Foto: Johan Nilsson/TT
"Kriminaliteten har inget språk. Det är inte så svårt för kriminella att ingå avtal över gränsen", säger Torben Svarrer, övergripande enhetschef för Gränscenter Öresund.
"Kriminaliteten har inget språk. Det är inte så svårt för kriminella att ingå avtal över gränsen", säger Torben Svarrer, övergripande enhetschef för Gränscenter Öresund.Foto: Johan Nilsson/TT

Henrik Andersen, chef för det nya centret i danska Tårnby några kilometer från Öresundsbron, har redan fått frågan om paralleller till Bron alltför många gånger. Men han tycker att vi kan glömma Saga Norén och hennes poliskollegor. Det dansksvenska polissamarbetet har visserligen tagit ett stort steg framåt, men det är inte som i tv-serien.

– Så integrerat som i Bron blir det nog aldrig. Och att svenska och danska poliser skulle bedriva egna utredningar i varandras länder kan jag inte se framför mig, säger Henrik Andersen.

Annons

Däremot kan danska poliser närvara när husrannsakningar och gripanden genomförs av svensk polis i Sverige och vice versa. Så har det varit länge, men att danska och svenska poliser sedan i början av september nu också delar arbetsplats på Gränscenter Öresund gör samarbetet smidigare.

Än så länge arbetar bara två svenska poliser och en svensk tullanställd här, men det ska bli fler.

"Angelägen utveckling"

– För oss är det här en angelägen och positiv utveckling, säger Jarl Holmström, biträdande regionchef för polisen i södra Sverige.

Skånsk polis är van vid tätt samarbete med dansk polis, men det har i stor utsträckning byggt på informella kontakter.

– Nu får vi också därutöver en formell kontaktpunkt, som kommer att boosta hela det här arbetet. Det gör att vi lättare kan göra gemensamma bedömningar och prioriteringar. Vi kommer in i ett tidigare skede av diskussionen i olika ärenden.

Gränscenter Öresund ska bekämpa organiserade kriminella som sysslar med sprängmedel, vapensmuggling och narkotikasmuggling och dessutom kringresande internationella stöldligor som rör sig i regionen.

"Rör sig mer"

– Generellt inom organiserad brottslighet finns det kontakter över landsgränsen. Det vet vi och det är inget nytt, men det vi har sett på senare år är att de kriminella rör sig mer och hjälper varandra mer, säger Torben Svarrer vid Köpenhamnspolisen, som är centrets övergripande chef.

Idén om ett särskilt gränscenter lanserades av den danska regeringen förra hösten efter uppmärksammade grova brott i Danmark som misstänktes ha koppling till Sverige.

Samtidigt infördes punktvisa gränskontroller vid Öresundsbron och i färjehamnar med trafik mot Sverige.

– Regeringen ser på situationen med stort allvar. Vi accepterar inte att kriminella gäng placerar ut bomber eller skjuter på gatan, sade justitieminister Nick Hækkerup (S).

Bättre överblick

Annons

Ungefär hälften av centrets danska personal är civilanställda analytiker. Genom inhämtning av information och dansksvenskt underrättelseutbyte ska centrets anställda bidra till bättre överblick över den gränsöverskridande kriminaliteten.

– Vi hoppas också att kunna bidra med att säga när man ska göra gränskontroll och vad och vem man ska leta efter. Vi kan bli skarpare än vad vi kanske tidigare har varit, säger Henrik Andersen.

I den politiska debatten har det stundtals låtit som att huvudproblemet är att svensk kriminalitet exporteras till Danmark, men enligt Henrik Andersen och Torben Svarrer går det inte att säga åt vilket håll flödet är störst.

"Kriminaliteten har inget språk"

– Man kan inte säga att allt ont kommer från Sverige och att här i Danmark är allt som det ska vara. Det finns en ömsesidighet i detta, det är jag säker på, säger Henrik Andersen.

Det handlar om utbud och efterfrågan, förklarar Torben Svarrer och ger ett exempel: Om en person bosatt i Sverige kommer över ett parti vapen, så är det inte ovanligt att vapentransporten smugglas in i Sverige via Danmark. När beställaren sedan ska sälja vapnen kan det finnas köpare i Danmark, vilket betyder att samma vapen åker tur och retur över Öresundsbron.

– Kriminaliteten har inget språk. Det är inte så svårt för kriminella att ingå avtal över gränsen, om vi pratar om vapen eller narkotika till exempel, säger Torben Svarrer.

Fakta: En paketåtgärd

Efter flera spektakulära dåd i Danmark som svenskar misstänktes ligga bakom lanserade den danska regeringen ett "trygghets- och säkerhetspaket" och meddelade samtidigt att gränskontroll från den 12 november 2019 skulle utföras punktvis på inresande från Sverige till Danmark.

Åtgärdspaketet omfattade en lång rad åtgärder, bland annat upprättandet av Gränscenter Öresund, som öppnades i april i år.

Centret, som sorterar under Köpenhamnspolisen, har till uppgift att utveckla polisens underrättelsearbete kring gränsöverskridande organiserad kriminalitet och att koordinera samarbetet med svensk polis och andra myndigheter i regionen.

I fokus är narkotikabrott, grova våldsbrott och internationella brottsnätverk. Målet är bland annat att minska smugglingen av sprängmedel, vapen och narkotika mellan Sverige och Danmark.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons