Polislarm om vapeninnehav kom för sent

Mannen som åtalats för mord på en mäklare i Växjö hade licens för sex jaktvapen. Kort tid före mordet slog en polispatrull larm om hans vapeninnehav.
Brott • Publicerad 23 mars 2023
Mannen som åtalats för mord på en mäklare i Växjö förra året hade licens för sex jaktvapen – trots dåligt psykiskt mående. Arkivbild.
Mannen som åtalats för mord på en mäklare i Växjö förra året hade licens för sex jaktvapen – trots dåligt psykiskt mående. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens vapenhandläggare kontaktades via mejl, men det hann aldrig leda till någon åtgärd, rapporterar flera lokala medier.

Polispatrullen hade stött på mannen i hans bil och reagerat på vapeninnehavet, eftersom mannen var deprimerad, hade varit inlagd för psykiatrisk vård och trots det hade tillgång till flera vapen.

Den 22 november förra året sökte mannen upp en mäklare, som han hyste agg emot efter en tidigare husaffär, och sköt honom till döds med ett jaktvapen. Mannen erkänner brott.

Han hade haft upprepade vårdkontakter på grund av sitt psykiska mående och läkare har skyldighet att informera polismyndigheten om en patient av medicinska skäl bedöms vara olämplig att inneha vapen.

Åklagare har inlett förundersökning om tjänstefel för att utreda varför ingen av mannens vårdkontakter kontaktat polismyndigheten, har Smålandsposten tidigare rapporterat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.