Annons

Polisen rustar mot gängkonflikt i Örebro

Två dödsskjutningar inom loppet av tio dagar fick polisen i Bergslagen att gå upp i stabsläge. Ännu är ingen gripen för morden i Örebro, som kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk.
Brott • Publicerad 7 augusti 2020
Förra sommaren detonerade en bomb vid en strippklubb i Örebro. Arkivbild.
Förra sommaren detonerade en bomb vid en strippklubb i Örebro. Arkivbild.Foto: Pontus Stenberg/TT

– Vi har en upptrappad konfliktnivå mellan grupperingar - nätverk och kriminella aktörer - som är väl kända av oss. Det här är en del av den konflikten, säger Håkan Karlsson, polismästare i region Bergslagen och kommenderingschef för den särskilda händelse som inrättats efter de två morden.

Det var strax efter midnatt mot lördagen den 25 juli som polisen larmades till stadsdelen Oxhagen i Örebro. Vittnen hade hört skott och sett en person ligga livlös på marken. När polis anlände till platsen hade den skjutne, en man i 40-årsåldern, redan förts till sjukhus av ett vittne. Hans liv gick inte att rädda.

Annons

Skotten i Oxhagen kom tio dagar efter det att en man i 30-årsåldern sköts ihjäl vid sin bil, i närheten av sin bostad i stadsdelen Väster i Örebro.

Bred front

Ingen är ännu gripen för morden. Men enligt Håkan Karlsson jobbar polisen på bred front med de två utredningarna, som leds av åklagare hos Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Vi har frigjort resurser och prioriterat våra regionala förmågor. Vi har även förstärkning från andra regioner och jobbar med polisens nationella operativa avdelning, säger Håkan Karlsson.

Polisen vädjar om tips och iakttagelser. Efter skotten på Väster har vittnen iakttagit en man som cyklade i hög hastighet från platsen. Mannen var vid tillfället klädd i en färgglad jacka, keps och glasögon.

– Vi utgår från att det finns människor som vet en hel del om de här brotten, vi vill ha kontakt med dem, säger Karlsson.

30-tal personer

Offren är kända av polisen sedan tidigare. Under nu avslutade Operation rimfrost identifierades ett 30-tal fokuspersoner i region Bergslagen.

– Vi ser att personer som kan vara inblandade i den här konflikten också finns med på fokuslistan.

På listan finns tongivande och ledande aktörer i de kriminella nätverken, som polisen misstänker har tillgång till vapen och sprängämnen.

– De är väldokumenterade hos oss. Sedan sker det hela tiden nyrekryteringar, med unga pojkar som kommer in, som är svårare att hålla koll på. Här måste skola, socialtjänst, polis och civilsamhälle arbeta systematiskt tillsammans för att minska nyrekryteringen.

Mc-miljö

De två morden är del av en längre våldsupptrappning i Mellansverige. Flera skjutningar och sprängningar kan kopplas till individer som varit involverade i mc-miljön. Men enligt Håkan Karlsson handlar det inte om ett gängkrig.

Annons

– Man ska vara försiktigt att etikettera konflikterna, att det är ett lag mot ett annat. De individer vi ser som samarbetar i kriminella upplägg den ena dagen kan vara i konflikt med varandra den andra.

Nu planerar och genomför polisen insatser mot de kriminella nätverken i Örebro, i syfte att kyla ner konflikten.

– Den mest konkreta brottsförebyggande åtgärden är att frihetsberöva tongivande aktörer och få dem dömda för brott. Vi jobbar också hårt för att komma åt personer som innehar och förmedlar vapen och sprängmedel, som utgör förutsättningarna för de här uppgörelserna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons