Annons

Polisen: Malmö är inne i en ny våldsvåg

Polisen misstänker att en 20-åring som hittades död i Malmö på måndagseftermiddagen har mördats.
Brott • Publicerad 2 augusti 2022
Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö, uppger att våldet mellan de olika kriminella nätverken har eskalerat under de senaste veckorna. Arkivbild.
Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö, uppger att våldet mellan de olika kriminella nätverken har eskalerat under de senaste veckorna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På måndagseftermiddagen hittades en död man i 20-årsåldern i ett grönområde vid Lindängsbadet i Malmö. Han är känd av polisen sedan tidigare och misstänks ha blivit mördad.

– Även om vi är tidigt i utredningen så ser vi tydliga kopplingar till tidigare grova våldsbrott och de konflikter vi har just nu mellan kriminella nätverk i Malmö, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö.

Annons

Det är oklart hur länge 20-åringen legat i grönområdet.

Risk för våldsdåd ökar

Risken för andra våldsdåd ökar när en skjutning mellan kriminella nätverk har inträffat. Det visar forskning och erfarenhet, säger Mattias Sigfridsson.

– Det vi sett de senaste veckorna är en eskalering av våld i de här kretsarna, vi har haft ett ganska lugnt Malmö i flera år innan. Vi tar eskaleringen på stort allvar och satsar stora resurser för att bryta den.

Polisen har enligt Mattias Sigfridsson flera olika pågående spaningsinsatser. Där följs aktörer som har en påverkan på våldsbrott som sker för att de senare ska kunna lagföras.

Har resurser

TT: Har ni de resurser som behövs?

– Vi har redan nu fått hjälp av andra resurser i regionen. Just nu känner vi oss trygga med de resurser vi har. Vi är också medvetna om trots allt det arbete vi utför under dygnets alla timmar kan vi inte förhindra alla brott. Det viktiga är att Malmöborna ska kunna känna sig säkra.

Det finns flera olika konflikter, alla händelser hänger inte ihop, säger Sigfridsson, som poängterar att det finns en "ambition" hos nätverken om att skada varandra.

– Vi har haft sex-sju skjutningar bara i juli och det ska jämföras med cirka 20 skjutningar per år under 2020 och 2021, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons