Annons

Polisen: Bilträff blir "ren misär" nattetid

Ett fullständigt fantastiskt arrangemang dagtid som under nattetid förvandlas till total misär bortom all vett och sans när "raggarsvansen" kommer fram. Så sammanfattar polisen årets Classic car week i Rättvik.
Brott • Publicerad 5 augusti 2022
Under bilträffen Classic car week i Rättvik samlas mängder av både åskådare och fordon.
Under bilträffen Classic car week i Rättvik samlas mängder av både åskådare och fordon.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

I 30 år har motorentusiaster samlats under Classic car week för att visa upp sina gamla veteranbilar och roa sig med likasinnade. Dagtid myllrar det av skötsamma människor i centrala Rättvik men det är det som sker nattetid, när "raggarsvansen" kommer fram, som skapat rubriker den senaste veckan.

Lars Hedelin, polisens presstalesperson i region Bergslagen, beskriver arrangemanget som "fullständigt fantastiskt" på dagtid.

Annons

– Det som händer på nätterna är något helt annat, det är ren misär. Det är bortom all vett och sans, fylleri och svineri som saknar motstycke, säger han.

– Folk använder privatboendes trädgårdar som toaletter. Det sups och det misshandlas, det är ofredandebrott, ja, till och med våldtäkter.

"Värre varenda natt"

Polisen har minst sagt haft händerna fulla.

– Vi har haft fruktansvärt mycket att göra och det blir värre för varenda natt, och i natt slog det alla rekord med antal ingripanden.

Torsdagen var arrangemangets sista dag, och vanligtvis den dagen som är stökigast. Under natten blev bland annat en polis biten, riven och fick hår avslitet från huvudet av en minderårig flicka. Tre fall av misshandel har anmälts, och polisen har hällt ut alkohol i 1 450 fall. Man har också gjort 26 omhändertaganden enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer).

– Vi pratar om ett ställe där vi kanske har någon LOB i veckan annars. Det som händer där nattetid är helt vanvettigt.

TT: Men får polisen de resurser ni behöver?

– Vi har jättemycket resurser, och naturligtvis hade vi gärna varit ännu fler men vi har den personalstyrka vi har. Det är folk som måste skärpa till sig helt enkelt.

Bevakades med drönare

I söndags anmäldes två våldtäkter i samband med bilträffen och tidigare i veckan satte myndigheten in drönare för att förstärka bevakningen i området.

Därtill har antalet anmälningar om bland annat misshandel, hög spelade musik, hot mot tjänsteman, blåljussabotage och skadegörelse duggat tätt under bilveckan, tillsammans med flera omhändertaganden av berusade personer och direktförverkanden av alkohol.

– Vi har tidigare gått ut och uppmanat föräldrar att ifrågasätta om deras underåriga barn ska befinna sig utomhus i det här kaoset som råder i centrala Rättvik nattetid med den här raggarsvansen som är. Det är en miljö som är direkt olämplig för ungdomar att vara i.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons