Annons

Polens premiärminister för dödsstraff

Polen • Publicerad 3 januari 2023
Premiärminister Mateusz Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook. Arkivbild.
Premiärminister Mateusz Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Polens konservativa premiärminister Mateusz Morawiecki har uttalat sig positivt om att införa dödsstraff.

Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook.

Annons

"Enligt min åsikt borde dödsstraffet vara tillämpligt på de grövsta brotten", svarade han på en fråga och tillade att han inte håller med den romersk-katolska kyrkans hållning i frågan.

Polen avskaffade dödsstraffet 1997 i samband med reformer efter sitt kommunistiska arv och förberedelser för att gå med i EU. 2013 skrev Polen under Europakonventionen som förbjuder avrättningar.

Enligt Morawiecki kom avskaffandet för tidigt.

Hans uttalande har kritiserats av oppositionen och han utmärker sig även som den ende ledaren i EU:s 27 medlemsländer som förespråkar straffet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons