Annons

Pojken i Skellefteå misstänks även för våldtäkt

Pojken som misstänks för mordförsök på en flicka under 15 år i Skellefteå misstänks också för grov våldtäkt mot barn, uppger åklagare Andreas Nyberg.
Brott • Publicerad 13 juli 2022
Pojken som misstänks för mordförsök på en flicka under 15 år i Skellefteå misstänks nu också för grov våldtäkt mot barn, enligt åklagare.
Pojken som misstänks för mordförsök på en flicka under 15 år i Skellefteå misstänks nu också för grov våldtäkt mot barn, enligt åklagare.Foto: Johan Nilsson/TT

Pojken delgavs misstanken i lördags.

– Det har framkommit uppgifter under utredningen som gör att det finns en tillräckligt stabil misstanke om grov våldtäkt mot barn, liksom att det finns en tillräckligt stabil brottsmisstanke om försök till mord, säger Nyberg.

Annons

Nyberg vill inte uppge flickans exakta ålder, men berättar att hon är under 15 år. Tidigare uppgav polisen att även pojken är minderårig, alltså även han under 15 år. Nu föreligger vissa oklarheter kring hans ålder.

– Pojken har ett personnummer som gör gällande att han är under 15 år, men vi har uppgifter som gör att det finns misstankar om att han kan vara fyllda 15, säger Nyberg.

Till Dagens Nyheter säger Nyberg att han har fattat beslut om att göra en rättsmedicinsk åldersutredning.

Pojkens ålder är mycket relevant, eftersom straffbarhetsåldern är 15 år.

Stabilt utredningsläge

Med tanke på att det gått knappt en vecka sedan händelsen, anser Nyberg att utredningsläget är stabilt och man har fått en bild av händelseförloppet – även om mycket fortfarande kvarstår.

Till exempel har flickan fortfarande inte kunnat höras, säger Nyberg.

Flickan hittades torsdagen den 7 juli i ett skogsparti i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Polisen rubricerade ärendet som mordförsök och uppgav att den misstänkte är en minderårig pojke.

Flickan fördes till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hennes skadeläge är fortfarande okänt. Nyberg kan inte heller svara på när det kan bli möjligt att förhöra flickan.

Känd för polisen

Barnen verkar inte ha känt varandra sedan tidigare.

Nyberg säger att pojken förhörts två gånger. Senast var i lördags. Då meddelade polisen att pojken hade gjort vissa medgivanden.

Annons

– Jag kan inte säga något om det i nuläget eftersom det är alldeles för tidigt i utredningen och skulle kunna skada den.

Nyberg säger att man även förhört andra personer som vittnen.

Pojken är känd för polisen sedan tidigare då han för cirka ett år sedan misstänktes för försök till misshandel mot en vuxen kvinna, enligt Nyberg. Eftersom han har ett personnummer som gör gällande att han är under 15 år förekommer han inte i belastningsregistret.

– Polisen informerade socialtjänsten under den utredningen.

Utgår utifrån befintliga uppgifter

Personer under 15 år kan inte frihetsberövas.

TT: Är pojken fortfarande på fri fot med tanke på oklarheterna gällande hans ålder?

– Det får jag hänvisa till socialtjänsten, svarar Nyberg.

Socialtjänsten i Skellefteå kan inte kommentera uppgifter som berör personliga förhållanden, och därför kan man inte uppge var pojken befinner sig i nuläget. Man följer ärendet, säger Christopher Wangson, verksamhetschef på socialtjänsten.

– Vi får gå på de uppgifter som finns. Det som framkommer är att han ska vara under 15 år, säger Wangson, till TT.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en icke bekräftad uppgift om flickans ålder i bildtexten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons