Annons

Poddplattform fortsätter falla på börsen

Acast har haft en skakig resa sedan börsnoteringen i somras. Nu visar bolagets delårsrapport på fortsatt tillväxt – och stor förlust. Aktien backar också inledningsvis.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2022
Poddplattformen Acast växer. Arkivbild.
Poddplattformen Acast växer. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Acast är ett bekant namn för alla som lyssnar på poddar. Bolaget står för den affärsmässiga delen av poddandet genom att knyta ihop poddar med annonsörer och genom att hjälpa till med distribution och analys.

Under sommaren noterades Acast på Stockholmsbörsen och har sedan dess haft en skakig resa. Vid noteringen handlades aktien för 38 kronor, en nivå som aktien inte nått upp till sedan dess. När Stockholmsbörsen öppnar så backar också aktien och handlas nu på en kurs omkring 20 kronor.

Annons

Detta efter att bolaget släppt sina senaste kvartalssiffror där det står klart att nettoomsättningen landade på 336 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021. En ökning med 40 procent jämfört med samma period året innan.

Samtidigt redovisar bolaget fortsatt stora förluster. Det fjärde kvartalet gjorde bolaget ett rörelseresultat på minus 40 miljoner kronor och för helåret landade rörelseresultatet på minus 222 miljoner kronor.

Bolaget ser stor potential att fortsätta växa, särskilt i Nordamerika. Under 2021 växte bolaget med 60 procent på den amerikanska marknaden, bland annat genom uppköp av poddteknikbolaget Radio public.

Under det fjärde kvartalet nådde poddar på plattformen sammanlagt över en miljard lyssnare.

"I oktober fick vi över en av Sveriges största humorpoddar, "Flashback Forever" och även en av världens största relationspoddar, "Sex with Emily", som når miljoner lyssnare varje månad", skriver bolagets vd Ross Adams i en kommentar.

Tjänsten lanserades 2014 och har under åren haft bland annat Bonnier-koncernen som investerare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons