Annons

Plötsligt inleddes valet i USA

Lite i skymundan har det amerikanska presidentvalet formellt inletts. Delstaten North Carolina blev först ut med att skicka valsedlar till väljarna.
USA • Publicerad 5 september 2020
Delstaten North Carolina förbereder sig inför presidentvalet om knappt två månader.
Delstaten North Carolina förbereder sig inför presidentvalet om knappt två månader.Foto: Gerry Broome/AP/TT
Poströstsedlar lastas i Wake County i North Carolina – nu är presidentvalet i USA formellt i gång.
Poströstsedlar lastas i Wake County i North Carolina – nu är presidentvalet i USA formellt i gång.Foto: Gerry Broome/AP/TT
Valkuvert i väntan på att skickas ut till väljare i North Carolina.
Valkuvert i väntan på att skickas ut till väljare i North Carolina.Foto: Gerry Broome/AP/TT

Tisdagen den 3 november avgörs om president Donald Trump (republikan) sitter kvar eller blir ersatt av Joe Biden (demokrat).

I stort sett oförminskad virusspridning väntas kraftigt öka antalet väljare som poströstar i stället för att beblanda sig med andra i vallokalerna.

Annons

North Carolina började på fredagen att sända ut över 600 000 valsedlar. Efterfrågan på dem har stegrats markant i delstatens valmanskår, rapporterar AFP.

I de flesta andra delstater går tidsfristen för att ansöka om poströster ut i oktober, enligt CNN.

Bland republikanska väljare avser 56 procent att rösta i vallokal jämfört med 26 procent hos demokratiska sympatisörer, enligt en enkät gjord av USA Today och Suffolk-universitetet.

Fula grepp

Valkampanjen ser ut att bli en smutsig historia. Den dagliga pajkastningen mellan de två kandidaternas läger intensifieras.

Trump fortsätter mata tvivel om legitimiteten för ett val med en stor andel poströster. Presidenten, som själv poströstar i delstaten Florida där han tidvis residerar, upprepar ofta – utan att bevisa påståendet – att poströstning kan leda till utbrett valfusk.

Han har till och med uppmanat anhängare att försöka rösta två gånger för att testa valsystemet, vilket är en olaglig handling.

I bjärt kontrast har de amerikanska delstatsparlamentens samarbetsorganisation NCSL uttalat att poströstning är "lika säkert eller säkrare än traditionella röstningsmetoder", uppger CNN.

Anonyma källor

Trycket i valkampanjen ökade i veckan sedan tidskriften The Atlantic rapporterat att Trump kallat stupade amerikanska soldater på militärkyrkogården Aisne-Marne utanför Paris för förlorare ("losers") och fårskallar ("suckers").

Tidskriften stöder sig på fyra anonyma källor som uppger sig ha förstahandsuppgifter om uttalandet.

Trump har kraftfullt dementerat anklagelsen med en spärreld på Twitter. Han svär på att aldrig ha kallat stupade amerikanska soldater "för någonting annat än hjältar".

Annons

Föga förvånande frammanar Biden stor uppbragdhet över uppgifterna i The Atlantic, som han tror är korrekta:

– Jag tycker att det är sjukt, det är bedrövligt, det är så oamerikanskt, det är så opatriotiskt, säger han enligt AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons