Annons

Plikten framför allt när Sverige röstar i EU

Plikt och vana är vad svenskarna ser som främsta skäl till att rösta i EU-valet, enligt en ny europeisk opinionsmätning.
Över 80 procent lovar att rösta, om valet skulle hållas nu.
EU • Publicerad 6 juni 2023
Rösträkning i Malmö under EU-valet 2019. Om ett år är det dags igen. Arkivfoto.
Rösträkning i Malmö under EU-valet 2019. Om ett år är det dags igen. Arkivfoto.Foto: Johan Nilsson/TT

I det senaste EU-valet år 2019 röstade bara 55 procent av de röstberättigade i Sverige. Det var visserligen en ökning för tredje EU-valet i rad, men ändå en bra bit under siffrorna i riksdagsvalen, som stadigt ligger över 80 procent.

Skulle det vara EU-val just nu hävdar ändå 83 procent av drygt 1 000 tillfrågade svenskar i en färsk EU-gemensam undersökning att de "troligen" skulle rösta i valet. Det är rejält över EU-snittet på endast 67 procent.

Annons

Svenskarna skiljer sig också från genomsnittet i Europa när det gäller anledningen att rösta. På frågan om vad man tror är det viktigaste skälet till att rösta i EU-valet hamnar "viljan att förändra" i topp i hela EU, med stöd från 51 procent av de tillfrågade. I Sverige landar dock förändringsviljan bara på fjärde plats på 29 procent, bakom såväl vanan att rösta i val (36 procent) och framför allt att man ser det som sin plikt (38 procent).

I den så kallade Eurobarometern har totalt över 26 000 européer tillfrågats inför nästa års EU-val. 70 procent av de tillfrågade svenskarna ser det som viktigt att rösta i det valet, 64 procent är något eller mycket intresserade av valet och lika många har en företrädesvis positiv bild av EU.

Fakta: Svenskarna om EU-valet

I EU-parlamentets senaste Eurobarometer har 26 376 personer i mars 2023 intervjuats i de 27 EU-länderna, varav 1 022 svenskar.

Här är några av resultaten:

41 procent av svenskarna tycker att utvecklingen i EU går i rätt riktning – och lika många tycker tvärtom. Totalt i hela EU är synen mer kritisk: 32 procent svarar rätt riktning, 47 procent fel.

Bara 23 procent av svenskarna tycker att utvecklingen i hemlandet går i rätt riktning. 71 procent tycker att det går åt fel håll. Här har EU som helhet inte riktigt lika negativ syn: 26 procent rätt riktning, 61 procent fel.

97 procent av svenskarna stöder helt eller delvis EU:s stöd till Ukraina.

43 procent av svenskarna tycker att EU-parlamentet borde spela en viktigare roll, medan 37 procent tycker tvärtom.

71 procent ser optimistiskt på EU:s framtid, 26 procent pessimistiskt.

Källa: Eurobarometern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons