GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya planer på vindkraft utanför Åland

Planer spinns på gigantiska vindkraftsparker till havs vid Åland. De omfattar även en nätlösning för distribution av el till bland annat Sverige, skriver .
Ekonomi • Publicerad 26 november 2021
Vindkraftsparken Lillgrund till havs söder om Malmö. Arkivbild.
Vindkraftsparken Lillgrund till havs söder om Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förra veckan stod det klart att Ålands landskapsregering går vidare med planerna på projektet Sunnanvind, en etablering av 500 turbiner i havsområdet norr om Åland.

Nu har det svenska vindkraftsföretaget OX2 och Ålandsbanken skrivit under en gemensam avsiktsförklaring gällande projektet Noatun – en gigantisk vindkraftspark till havs söder om Åland, skriver HBL.

Den ska hålla 250 turbiner med en årsproduktion av 20 terawattimmar, vilket motsvarar elförbrukningen för fyra miljoner hushåll per år.

Tom Pettersson, vd på Ålandsbankens fondbolag, ser inte Sunnanvind som ett hinder för Noatun, utan snarare att båda varianterna kan bli av.

Om projektet ros i land tar det fem till tio år innan det väl står på benen, då till ett uppskattat värde av omkring fem miljarder euro, motsvarande runt 51 miljarder svenska kronor.

– Vi räknar med att det behövs tre till fem storägare på sikt, säger Pettersson till HBL.

För att projektet ska få vingar måste miljökonsekvensbedömningar göras och det krävs även godkännande från Ålands landskapsregering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.