Annons

Plagiatanklagad premiärminister droppar examen

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel är i blåsväder. Efter anklagelser om att han plagierat sin avhandling avsäger han sig nu sin masterexamen – men nekar till medvetet fusk.
Luxemburg • Publicerad 1 februari 2022
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel vid ett EU-toppmöte i Bryssel i december 2021.
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel vid ett EU-toppmöte i Bryssel i december 2021.Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Anklagelserna gäller en avhandling om röstreformer i europeiska val som Bettel skrev 1998 vid universitetet i franska Lorraine. Enligt Bettel avsäger han sig den masterexamen i juridik som han erhöll 1999 med hjälp av avhandlingen för att "avlägsna tvivel".

Den luxemburgska tidningen Reporter rapporterade i oktober förra året att mer än tre fjärdedelar av Bettel's avhandling hämtats från icke-citerade källor. Bettel har inte erkänt plagiat, och säger i ett uttalande att han "vid tillfället inte hade för avsikt att vilseleda någon".

Annons

I samband med publiceringen förra året uppgav Bettel att han "kunde – och ja, kanske borde – ha gjort saker annorlunda".

Universitetet i Lorraine har i ett eget uttalande uppgett att Bettel uppmanats att snabbt lämna in en kompletterad version av sin avhandling som inkluderar de saknade källhänvisningarna.

Bettel betonar i sitt uttalande att universitetet inte haft några invändningar på originaliteten i hans avhandling, men medger att han inte gett tillräckliga referenser, och att detta kan ses som "en slags plagiering".

"Jag ångrar mig och hoppas att universitetet accepterar min ursäkt och mitt beslut", säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons