Annons

Pensionärer ska få bostadstillägg snabbare

Pensionsmyndigheten har fått kritik för att det tar lång tid för pensionärer att få sina bostadstillägg beviljade. Nu kräver regeringen bättring.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Pensionsmyndigheten ska svara snabbare i telefon och fatta beslut om bostadstillägg mer skyndsamt än i dag. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

År efter år har Pensionsmyndigheten dragit fötterna efter sig när det gäller hanteringen av pensionärers bostadstillägg. Redan 2019 fick myndigheten kritik från Justitieombudsmannen för senfärdigheten, men en färsk rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visade nyligen att situationen inte har förbättrats.

Omkring hundra dagar måste en pensionär vänta på beslut, och nu har regeringen fått nog.

Annons

"Det är viktigt att säkerställa att landets pensionärer får tillgång till de förmåner de har rätt till och att de inte behöver vänta orimligt länge", säger socialförsäkrings­minister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.

I regleringsbrevet för 2022 får nu Pensionsmyndigheten ett uttalat uppdrag att "vidta relevanta åtgärder för att öka produktiviteten och korta handläggningstiderna för bostadstillägg".

Myndigheten ska också skärpa till sig när det gäller tillgängligheten via telefon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons