Annons

Expert om senatorers protest: Politisk teater

En grupp republikanska senatorer som är tveksamma till om Joe Biden vann presidentvalet gör sig redo för en sista strid i USA. Vicepresident Mike Pence motsätter sig inte försöket.
USA • Publicerad 3 januari 2021
Vicepresident Mike Pence. Arkivbild.
Vicepresident Mike Pence. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

"Pence delar miljoner amerikaners oro om väljarfusk och oegentligheter i det senaste valet", uppger vicepresidentens kansli, och välkomnar ledamöter att protestera och lägga fram bevis för kongressen.

Gruppen, som för närvarande består av elva senatorer, eller tillträdande senatorer, där Texas-senatorn Ted Cruz är den mest namnkunnige, gör den 6 januari ett sista försök att omkullkasta valresultatet, som kongressen då ska godkänna.

Annons

"Och när de ser faktan, så kommer många fler att komma… Vårt land kommer att älska dem för det", skriver den avgående presidenten Donald Trump på Twitter.

Leder till debatt

Godkännandet i kongressen är i mångt och mycket ett ceremoniellt förfarande och det är inte troligt att de republikanska senatorernas försök, tillsammans med ett liknande försök i representanthuset, kommer att ha någon effekt, mer än att både senaten och representanthuset tvingas diskutera frågan separat i respektive kammare.

– Det blir en debatt, och det kommer att pågå ett tag, sedan räknas rösterna, och Trump kommer att ha förlorat, säger professor David Prindle till TT.

Åtminstone vid två tillfällen har elektorskollegiet utmanats i kongressen. 1969–1970 kom man hyfsat nära ett försök att helt skrota det indirekta röstförfarandet, i kölvattnet av det jämna presidentvalet mellan Richard Nixon och Hubert Humphrey. 2005 anklagade en grupp demokrater Ohio för oegentligheter i valet året innan, ett försök som abrupt slogs ned av båda kamrarna.

– Kongressen har aldrig på allvar kommit nära att förändra valutgången sedan 1800-talet, säger Prindle.

Rädda för Trumpanhängare

Ingen av de aktuella senatorerna har heller uttryckligt påstått att röstfusk förekommit, utan konstaterar mer försiktigt att det rör sig om en stor mängd anklagelser om valfusk i valet. De vill att vad de beskriver som omdiskuterade delstater utreds i en tio dagar lång oberoende granskning.

De verkar inte ens själva tro att försöket ska gå igenom.

"Vi förväntar oss att de flesta, om inte alla, demokrater, och kanske mer än ett antal republikaner, kommer att rösta på annat sätt", skriver senatorsgruppen i ett upprop, enligt The New York Times.

– De spelar en politisk teater för Trumps publik. Många har noterat att ungefär en tredjedel av den dyrkar Trump, det är som en personkult. Och politikerna är rädda att om de inte följer Trump så kommer de när de står för omval att utmanas av någon annan republikan i primärvalet, som kommer att säga att de inte var tillräckligt lojala mot presidenten, så att de förlorar, säger Prindle.

"Närmar sig våld"

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, har uppmanat sina partikamrater att godkänna elektorskollegiets resultat. Att den här gruppen går emot honom skapar en spricka i partiet, enligt Prindle.

Annons

– McConnell vet mycket väl att de för det första inte kan stjälpa valet. Både representanthuset och senaten måste rösta för att avvisa valresultatet, och eftersom Demokraterna kontrollerar representanthuset så finns det ingen chans att det ska hända.

Prindle tror också att McConnell befarar att det upptrissade läget kan leda till våld, något som en del Trumpanhängare förespråkar.

– Vi närmar oss kanten till något som vi inte vill ska hända. Med andra ord: McConnell har en gräns han inte passerar, säger han.

Fakta: Presidentvalet i USA

Elektorskollegiet har slagit fast valresultatet – 306 elektorer röstade som väntat på Biden och 232 lade sina röster på Trump.

Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Joe Biden i presidentvalet, som avgjordes den 3 november. Den sittande presidenten Donald Trump fick 74 miljoner röster.

Den 6 januari träffas kongressens två kammare gemensamt, ledda av vicepresident Mike Pence, för att formellt godkänna elektorskollegiets röster. För att gå emot kollegiet, till exempel att protestera mot någon delstats röstsiffror, behövs en majoritet i båda kamrarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons