Annons

Pence mot Harris: Miamiväljare vill ha svar

Både USA:s president Donald Trump och hans utmanare om jobbet Joe Biden är åldriga. Det gör deras vicepresidentkandidater ovanligt viktiga.
Nu möts Republikanernas Mike Pence och Demokraternas Kamala Harris för sin första och enda debatt.
USA • Publicerad 7 oktober 2020
Evan Shields är aktiv i Demokraterna och arbetar till vardags med fastighetsutveckling.
Evan Shields är aktiv i Demokraterna och arbetar till vardags med fastighetsutveckling.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mariela Jewett, som har jobbat i telekombranschen men nu är pensionär, har hand om Republikanernas lokala kontor i Floridastaden Doral.
Mariela Jewett, som har jobbat i telekombranschen men nu är pensionär, har hand om Republikanernas lokala kontor i Floridastaden Doral.Foto: Jonas Ekströmer/TT
USA:s republikanske vicepresident Mike Pence och Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris möts för tv-debatt under natten till torsdagen svensk tid.
USA:s republikanske vicepresident Mike Pence och Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris möts för tv-debatt under natten till torsdagen svensk tid.Foto: MANDEL NGAN, LOGAN CYRUS/AP/TT
Mariela Jewett, som har jobbat i telekombranschen men nu är pensionär, har hand om Republikanernas lokala kontor i Floridastaden Doral.
Mariela Jewett, som har jobbat i telekombranschen men nu är pensionär, har hand om Republikanernas lokala kontor i Floridastaden Doral.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Laura Hill, Miami som till vardags jobbar med miljöfrågor, kommenterar att president Donald Trump har insjuknat i covid-19 och ligger inlagd på ett militärsjukhus i Washington.
Laura Hill, Miami som till vardags jobbar med miljöfrågor, kommenterar att president Donald Trump har insjuknat i covid-19 och ligger inlagd på ett militärsjukhus i Washington.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Läraren och republikanen Barbara Saud, här med dottern Sofia, är en passionerad anhängare till president Donald Trump.
Läraren och republikanen Barbara Saud, här med dottern Sofia, är en passionerad anhängare till president Donald Trump.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Jag hoppas få höra riktiga politiska idéer, bland annat om hur pandemin ska bekämpas och rasismen minska, säger Laura Hill, som är aktiv i Demokraterna i norra Miami och arbetar med miljöfrågor.

– Presidentkandidaternas första debatt var inget högvattenmärke på det området, konstaterar hon.

Annons

USA:s smittskyddsmyndighet CDC gav under natten mot onsdagen, svensk tid, grönt ljus till Mike Pence att delta i debatten. Beslutet fattades efter samrådan med Vita husets läkare, som uppger att vicepresidenten inte haft varit i nära kontakt med någon med covid-19, inklusive presidenten, samt testat negativt flera gånger.

Därmed var manegen krattad för debatten.

Mariela Jewett, som jobbat i telekombranschen men nu är pensionär och har hand om Republikanernas lokala kontor i Floridastaden Doral, hyser en liknande önskan som Laura Hill.

– Jag skulle älska att få höra sanningar om vad Kamala Harris vill göra med det Amerika som vi älskar. Mike Pence är nästan för bra, jag hoppas att han kan lägga fram alla idéer som han och Donald Trump har, säger hon när TT hälsar på.

Sund debatt?

Båda kvinnorna avfärdar presidentkandidaternas första debatt förra veckan som alltför full av skrik och galenskaper och säger att de längtar efter att få höra mer av sakpolitiken.

Laura Hill hoppas få veta mer om hur Kamala Harris, som i nuläget är Kaliforniens senator och som tidigare jobbat som åklagare, vill reformera kriminalvårdssystemet.

Hennes partikamrat Evan Shields, som arbetar med fastighetsutveckling, håller med.

– I stort blir jag glad för en sund debatt där de talar om viruset, ekonomin och jobben, säger han samtidigt som han förser en kampanjarbetare i norra Miami med karta och litteratur så att hon kan börja knacka dörr.

Vill ha klarhet

En halvtimme söderut, nära Miamistadsdelen Little Havana, rättar läraren Barbara Saud till Trumpflaggorna utanför sitt hus. Hon är en passionerad anhängare till Donald Trump men berättar att hon har många demokratiska vänner som hon tycker om att diskutera med.

– Jag hoppas att vicepresidentdebatten ger oss klarhet. Biden var här (i Miami) nyligen och han sa att han inte vill ta bort finansieringen av polisväsendet. Men när jag läser vad som står på hans kampanjs hemsida får jag en annan uppfattning, säger hon.

Annons

Frågan är viktig för Saud eftersom hennes man, som nu är pensionär, jobbat som polis i 26 år. Från Mike Pence vill hon höra mer om agendan för Trumpregeringens nästa mandatperiod.

Ett hjärtslag bort

Vicepresidentens jobb brukar ofta beskrivas som ganska trist – men ett hjärtslag från presidentposten och makten. Grundlagsfadern John Adams, som var USA:s allra första vicepresident (till George Washington) yttrade en gång de bevingade orden: “Jag är ingenting, men jag kan bli allting”. Och 1797 blev Adams landets andra president.

De senaste årens vicepresidenter har dock både lyfts fram och tagit för sig: Dick Cheney, som var den republikanske presidenten George W Bushs närmaste man, hade stort inflytande över de militära beslut Bush fattade om krigen i Afghanistan och Irak.

Demokraternas nuvarande presidentkandidat Joe Biden hanterade under sina åtta år som Barack Obamas vicepresident kriser i Ryssland som Mellanöstern samt sjösatte ekonomiska stimulanspaket. Och president Donald Trumps parhäst Mike Pence har bland annat lett Vita husets insats mot coronaviruset.

Debatten mellan Pence och Harris hålls i Salt Lake City i Utah under natten till torsdagen svensk tid.

Fakta: Kamala Harris

55-åriga Kamala Harris skrev i somras historia genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia. 2016 blev hon den andra svarta kvinnliga senatorn, när hon valdes in från delstaten Kalifornien.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare

2011 utsågs hon till delstatens högsta juridiska chef, motsvarande "justitieminister".

Harris hade själv siktet inställt på Vita huset i fjol. Under den första valdebatten mellan Demokraternas aspiranter angrep hon sin nuvarande parhäst Joe Biden för att han tidigt i karriären samarbetat med senatorer som var för segregation, men hennes egen kampanj blev kortlivad.

Gift med advokaten Douglas Emhoff. Paret har inga egna barn.

Fakta: Kamala Harris

USA:s vicepresident , den 61-årige Mike Pence är född och uppvuxen i delstaten Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey. Familjens kanin Marlonbundo är kändis och har ett eget instagramkonto.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2012 valdes han till Indianas guvernör, en post han hade tills Donald Trump 2016 bad honom bli vicepresidentkandidat.

Pence var demokrat som tonåring men bytte politisk sida och blev republikan efter att han hört ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan. Han är djupt religiös och öppen motståndare till abort och samkönade äktenskap.

Under våren har han lett Vita husets insats mot covid-19.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons