Annons

Jämnt drama när Pelosi valdes om som talman

Demokraten Nancy Pelosi har på nytt valts till talman i USA:s representanthus – men först efter en nagelbitare till omröstning i den nytillträdda kongressen.
USA • Publicerad 4 januari 2021
Nancy Pelosi under kongressens öppnande.Foto: Bill O'Leary/AP/TT

Den kluvna kongressen inledde år 2021 med att rösta fram 80-åriga Nancy Pelosi till en fjärde mandatperiod på posten.

– Vi inleder den nya kongressen under en extraordinärt svår tid, sade Pelosi efter valet och lovade att se till att hennes kammare ska följa upp det senaste stödpaketet till det amerikanska folket med mer hjälp.

Annons

– Vår mest pressande fråga är att fortsätta besegra coronaviruset, och besegra det kommer vi att göra.

Men kluvenheten i landets lagstiftande församling – Republikanerna har i dagsläget majoritet i senaten, medan Demokraterna har majoritet i representanthuset – märktes även i den långa och coronasäkrade omröstningen.

Pelosi vann med bara sju röster, 216 mot 209, över republikanen Kevin McCarthy – en mindre marginal än Demokraternas redan lilla majoritet i huset (222 mot 211).

Ett antal ledamöter från hennes eget parti antingen avstod från att lägga sin röst eller lade den på någon annan demokrat, vilket för en stund såg ut att äventyra omvalet av Pelosi. Men de allra flesta demokrater röstade för veteranen, om än främst för att alternativet vore värre.

– Vi är extremt få röster från att riskera att talmansposten ska gå till Republikanerna och det här är så mycket större än någon enskild person, sade enligt Washington Post Alexandria Ocasio-Cortez, New York-representanten som de senaste åren har varit en av Pelosis största kritiker inom det egna partiet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons