Annons

Paulsen solklar kryssetta av EU-politikerna

En partiledare, en partisekreterare och en partibytare.
De är de svenska EU-parlamentariker som fått flest personröster genom tiderna. Mest kryssad av dem alla är Marit Paulsen.
Politik • Publicerad 19 december 2019
En politiker sticker ut när det gäller antal personkryss i EU-parlamentsvalen – Marit Paulsen. Arkivbild.
En politiker sticker ut när det gäller antal personkryss i EU-parlamentsvalen – Marit Paulsen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En parlamentariker skiljer sig från mängden när det gäller antalet kryss, visar en sammanställning av personrösterna i de svenska EU-parlamentsvalen från 1995 och framåt som gjorts av Europaportalen.

Liberalernas Marit Paulsen fick totalt närmare 585 000 personkryss i de tre val hon ställde upp i. Paulsen kandiderade i sitt första parlamentsval 1999 efter att ha bytt parti från Socialdemokraterna till dåvarande Folkpartiet.

Annons

Sveriges näst mest kryssade EU-politiker är Jonas Sjöstedt, nu partiledare för Vänsterpartiet, som valdes in tre gånger till parlamentet. Sjöstedt fick närmare 385 000 kryss totalt.

Trea är Marita Ulvskog, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna, som ställde upp i två EU-parlamentsval och sammanlagt fick drygt 350 000 personröster.

De tre på toppen har alla tagit hem förstaplatsen i ett eller flera val. Paulsen var den svenska EU-politiker som fick flest röster 1999 och 2009, Sjöstedt blev etta 2004 och Ulvskog var den mest kryssade 2014.

Carl V Andersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons