unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kinas ambassadör kallas upp efter mediekritik

Kinas ambassad utövar påtryckningar mot flera svenska medier för att få dem att ändra sin rapportering om Kina, visar en kartläggning i SVT.
"Vi som suverän stat kan inte acceptera några former av hot", säger utrikesminister Ann Linde (S) som har kallat upp Gui Congyou till UD.
Kinas ambassadör Gui Congyou. Arkivbild.
Kinas ambassadör Gui Congyou. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kinas ambassad har flera gånger under de senaste två åren kontaktat svenska medier för att framföra kritik mot publiceringar, enligt en enkät som SVT Nyheter har genomfört med redaktioner i Sverige.

SvD, Expressen, Sveriges Radio och SVT svarar att Kinas ambassad vid ett upprepat antal tillfällen under de senaste två åren har skickat mejl och brev med kritiska synpunkter.

Kritiken har bland annat handlat om hur medierna rapporterar om situationen i Kina, och om den svenska bokförläggaren Gui Minhai som är fängslad i landet sedan 2015.

– Det går i stort sett ut på att man skriver att svenska medier har fått allt om bakfoten vad gäller Gui Minhai, man använder ord som medietyranni, och man försöker ge sin bild av Kinas juridiska system, säger Karin Olsson, Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare, till TT.

Kallas till UD på tisdag

Kinas ambassadör Gui Congyou säger till SVT att svenska medier påminner om "en 48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en boxningsfajt med en 86-kilos tungviktsboxare".

Utrikesminister Ann Linde har kallat upp ambassadören till utrikesdepartementet på tisdag för att bland annat diskutera uttalandet.

"Företrädaren för UD kommer att förklara att Kinas ambassadörs agerande är allvarligt och att vi som suverän stat inte kan acceptera några former av hot. Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt", säger Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Började med nya ambassadören

Breven och mejlen till Expressen började strax efter det att ambassadör Gui Congyou tillträdde i september 2017, enligt Olsson.

– Det är en högt uppskruvad retorik, och det finns inget tvivel om att den syftar till att påverka oss och tvinga oss till självcensur, så i den meningen uppfattas det som ett slags påtryckning, säger Olsson.

Ambassaden har dessutom bjudit flera reportrar från Aftonbladet, SVT och SvD till personliga möten för att diskutera den journalistiska bevakningen.

Flera redaktioner svarar i SVT:s enkät att de upplever kontakterna som påtryckningsförsök.

Ambassadören: Total ignorans

Kinas ambassad har publicerat en utskrift från SVT:s intervju med ambassadör Gui Congyou, där ambassadören säger att Expressens kulturchef har förlorat sin rationalitet, och att ambassaden är chockad av hennes "totala ignorans och ringaktning av lagen i fallet Gui Minhai". Ambassadören antyder också att Expressens medarbetare inte kommer att beviljas visum till Kina om inte rapporteringen ändras.

– Det är en tydlig konsekvens, däremot kommer Expressen aldrig att förändra sin opinionsbildning eller journalistik på grund av vad en ambassadör säger eller hotar med, oavsett hur mäktigt det landet är, säger Olsson.

Även TT Nyhetsbyrån har i samband med publiceringar fått synpunkter och kritik från Kinas ambassad vad gäller innehåll och val av vinkel.

Läs mer

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.