Annons

Patient orsakade uppmärksammad MR-olycka

I oktober förra året skadades en sjuksköterska allvarligt i en uppmärksammad olycka med en magnetkamera vid Sunderby sjukhus utanför Luleå. Nu framgår det att olyckan orsakades av en patient som hade med sig en 13 kilo tung viktväst till sin undersökning.
Vård • Publicerad 5 mars 2020
En magnetkamera av samma typ som den som orsakade olyckan. Arkivbild.
En magnetkamera av samma typ som den som orsakade olyckan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Patienten hade träffat sköterskan tidigare och ville att han skulle prova västen. Därför hängde patienten västen över sköterskans axlar och knäppte åt spännet. Efter det är det oklart vad som hände, men sköterskan hamnade för nära magnetfältet och drogs in i det, skriver tidningen Vårdfokus.

Viktvästen drogs åt kring halsen på sköterskan, som höll på att kvävas. Patienten som hade kommit med viktvästen sprang och hämtade tre väktare, som till slut lyckades få loss sköterskan, som klarade sig med skallskador och två utslagna tänder.

Annons

Vid tillfället låg en annan patient i magnetkameran men denne skadades inte.

En förundersökning inleddes mot sköterskan, som misstänktes för framkallande av fara för annan, och vårdbolaget Aleris, som misstänktes för arbetsmiljöbrott. Förundersökningarna lades ned i februari och sjuksköterskan är nu tillbaka på jobbet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons