Annons

Passa på – snart försvinner planeterna

En ovanligt bra period för stjärnskådare börjar lida mot sitt slut. Men även en bit in på hösten är det möjligt att med blotta ögat se Jupiter, Saturnus, Venus och Mars – på ett och samma dygn.
Astronomi • Publicerad 11 oktober 2020
Här är månen – och Mars, synlig som en liten prick i längst upp i bilden – fotograferad från Olympia i den amerikanska delstaten Washington den 2 oktober.
Här är månen – och Mars, synlig som en liten prick i längst upp i bilden – fotograferad från Olympia i den amerikanska delstaten Washington den 2 oktober.Foto: Ted S Warren/AP-TT

Det finns ännu tid för den nyfikne att se några av solsystemets mäktiga planeter på stjärnhimlen innan de gör sorti. Såväl Venus som Jupiter och Saturnus börjar snart sjunka, medan Mars hänger kvar till början av nästa år.

– Det här är första gången på åtminstone tio år som tre stycken ljusa planeter är synliga på natthimlen hela sommaren, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium som tillhör Chalmers i Göteborg.

Annons

Att Jupiter och Saturnus ligger så tätt intill varandra som nu är särskilt ovanligt. Planeterna tar flera decennier på sig att röra sig runt solen, och det är sällan de passerar varandra från jorden sett. Men de ligger redan så lågt på himlen att de bara är synliga från södra halvan av Sverige.

– Du ser dem med blotta ögat om du tittar mot söder strax efter att det blir mörkt. Den ljusaste "stjärnan" är Jupiter och den lite mindre ljusa "stjärnan" bredvid är Saturnus, säger Robert Cumming.

– Senare på kvällen ser man Mars stiga upp i öster. Så den ljusaste stjärnan på himlen är i början av kvällen Jupiter, sedan Mars och i gryningen Venus.

Årets höst sticker inte bara ut för att Jupiter och Saturnus legat så tätt intill varann. Dessutom är Venus ovanligt starkt lysande i gryningen, och Mars lyser ovanligt starkt på natten.

– För dem som gillar att titta på planeter har det varit ett riktigt bra år, och Mars är liksom finalen på det, säger Robert Cumming.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons