Annons

Partipampen kan få sista ordet om Trump

Den republikanska eliten har rättat sig i Donald Trumps led i flera års tid. När ett riksrättsåtal stundar i elfte timmen kan de bryta sig ur.
Den ärrade senatsnestorn Mitch McConnell – partiets traditionalistiska "grand old man" – kan få sista ordet.
USA • Publicerad 13 januari 2021
Kentuckysenatorn Mitch McConnell, en av Republikanernas främsta ledare, uppges fundera över sitt stöd till president Trump inför det andra riksrättsförfarandet.
Kentuckysenatorn Mitch McConnell, en av Republikanernas främsta ledare, uppges fundera över sitt stöd till president Trump inför det andra riksrättsförfarandet.Foto: Kevin Dietsch/poolfoto via AP/TT
Mitch McConnell och Donald Trump i Ovala rummet i somras. Arkivbild.
Mitch McConnell och Donald Trump i Ovala rummet i somras. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Under fyra års tid har Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, stått i bakgrunden utan att komma med några större invändningar medan Donald Trump stått i rampljuset och satt ord på den republikanska politiken.

Förra gången som presidenten stod inför ett riksrättsåtal gick partiets näst mäktigaste person först i ledet för att försvara honom, men nu tycks det ha skurit sig mellan dem. Det florerar uppgifter om att McConnell har tänkt om efter stormningen av kongressen och att han ser en möjlighet att bli av med Trump för gott.

Annons

"Även om pressen har varit full av spekulationer så har jag inte fattat något slutgiltigt beslut om hur jag kommer att rösta och har för avsikt att lyssna på de juridiska argument som läggs fram i senaten", meddelar han sina partikollegor.

Och som partiets näst mäktigaste person väger hans ord tungt.

Splittrat parti

Det sjuder bland republikaner i kongressen efter förra onsdagens kaos, där sympatisörer till den avgående presidenten stormade Kapitolium.

Vid ett riksrättsåtal krävs att två tredjedelar av senaten vill avsätta Trump. 17 republikanska senatorer behöver då alltså ta ställning för det.

– Om Mitch (McConnell) säger ja så är han (Trump) körd, enligt en källa inom Republikanerna till CNN.

Den konservative Kentucky-senatorn valde efter många om och men – närmare bestämt nästan sex veckors tid – att som första topprepublikan öppet medge att Joe Biden vunnit presidentvalet.

Vid sidan av det har president Trump försökt pressa republikaner på alla nivåer att ta ställning för hans invändningar, och dinglat med sitt stöd vid framtida omval framför dem.

Många partiföreträdare har tyst hållit sig utanför skottlinjen.

Börjat kliva fram

Enligt bland andra The New York Times anser McConnell att Trump har begått tillräckliga övertramp för att bli avsatt och han uppges också se en möjlighet att göra upp med trumpismen och presidentens stora inflytande över partiet. Via ett riksrättsåtal kan Trump stoppas från offentliga ämbeten för all framtid.

McConnell har varit senator i 36 år och lett partiets arbete i senaten i 13 av dem. Enligt Axios lutar det åt att han ger grönt ljus för ett riksrättsåtal.

Annons

I representanthuset har några republikaner klivit fram.

Representanthusledamoten Liz Cheney beskriver Trumps agerande inför kongresstormningen förra veckan som det största sveket av presidentämbetets förpliktelser i USA:s historia. Hon, och ytterligare några partikamrater i underhuset, har aviserat att de är för ett riksrättsåtal.

Fått igenom mycket

Mitch McConnell har ändå fått se en republikansk dagordning vinna mark i Donald Trumps spår. Skatter har sänkts, avregleringar har skett på mängder av områden och hundratals domare har tillsatts, inte minst tre stycken i landets högsta domstol.

Men sent omsider rapporteras det alltså vara droppen.

– Om man är McConnell så vill man bli ihågkommen för att man försvarat senaten och institutionen, säger en republikan som står nära honom, enligt Axios.

Förra onsdagen tog Mitch McConnell ton vid senatens sammanträde och varnade för att ett ifrågasättande av ett legitimt valresultat skulle försätta USA:s demokrati i en "dödsspiral". Bara en liten stund senare evakuerades kammaren med anledning av den argsinta pöbel som sedan tog sig in.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons