Annons

Partier kräver ny vapenamnesti

Brott • Publicerad 10 januari 2021
Några av de vapen som lämnades in i Malmö under den senaste tre månader långa vapenamnestin. Arkivbild.
Några av de vapen som lämnades in i Malmö under den senaste tre månader långa vapenamnestin. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Flera partier vill genomföra en ny vapenamnesti för att minska antalet illegala vapen i samhället, så att den som utan tillstånd har ett vapen eller ammunition ska kunna lämna in det till polisen utan att riskera rättsliga påföljder, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det finns människor som vill göra sig av med vapen som de har i sin besittning och det här är ett sätt att minska vapentillgången, säger Johan Persson, liberalernas rättspolitiske talesperson.

Tidigare har liknande tidsbegränsade amnestier genomförts vid fyra olika tillfällen, senast våren 2018 då polisen fick in 12 000 vapen. Sedan dess har en amnesti med explosiva varor genomförts och nu vill partierna att riksdagen ska fatta beslut om ytterligare en amnesti under mandatperioden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons