Annons

Parlamentsbrand i Sydafrika tog fart igen

Den storbrand som förstört stora delar av parlamentsbyggnaden i Kapstaden i Sydafrika tog fart igen sent på måndagseftermiddagen.
En man har gripits misstänkt för inbrott och mordbrand.
Sydafrika • Publicerad 3 januari 2022
Röken stiger ur parlamentsbyggnaden i Kapstaden i Sydafrika efter att den brand som startade i söndags tagit ny fart igen på måndagseftermiddagen.
Röken stiger ur parlamentsbyggnaden i Kapstaden i Sydafrika efter att den brand som startade i söndags tagit ny fart igen på måndagseftermiddagen.Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT

Det var taket av byggnaden som började brinna igen, rapporterade bland annat den sydafrikanska nyhetssajten news24.

Beskedet kom några timmar efter att räddningstjänstens talesperson Jermaine Carels förklarat att branden var under kontroll.

Vinden ökat stadigt

Annons

– Elden startade igen på taket på den byggnad där parlamentet är beläget, sade han efter att det stod klart att det gångna dygnets mardröm inte alls var över.

"Vinden har stadigt ökat och det pyrande trä som är beläget under taket och som inte är åtkomligt för spolning eller fukt, har antänts", förklarar stadens räddningstjänst på meddelandetjänsten Whatsapp.

När branden tog fart igen på måndagseftermiddagen var endast ett dussintal brandmän kvar vid parlamentet. Ytterligare ett 50-tal fick snabbt beordras in förr att på nytt bekämpa branden.

Skadorna är omfattande efter branden som bröt ut tidigt i söndags. Inga människor har skadats men delar av taket har rasat in och själva kammaren där ledamöterna sammanträder har fått stora brand- och vattenskador.

Bristfälligt brandskydd

En person har gripits i samband med branden, inne i parlamentsbyggnaden. Enligt polisen rör det sig om en 49-årig man som misstänks för inbrott, mordbrand och skadegörelse på statlig egendom.

Branden kommer att utredas av polisens avdelning för grova brott. Det finns också misstankar om att husets brandskydd inte fungerade som det skulle. Infrastrukturminister Patricia de Lille sade i söndags att någon hade stängt en ventil vilket gjorde att sprinklersystemet inte fungerade.

Parlamentsbyggnadens äldsta del färdigställdes 1884. Tillbyggnader skedde på 1920- och 1980-talen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons