Annons

Pandemin sätter p för flärdfullt firande

Frasande klänningar, glittrande kristallglas och vajande fanor. Hade saker varit som vanligt denna Nobeldag hade stämningen varit på topp i blå hallen i Stadshuset.
Detta pandemiår är dock inget som vanligt.
Nobel • Publicerad 10 december 2020
Blå Hallen i Stockholm Stadshus under Nobeldagen 2019 respektive 2020.
Blå Hallen i Stockholm Stadshus under Nobeldagen 2019 respektive 2020.Foto: Jessica Gow och Fredrik Sandberg/TT

Om det inte varit för coronasmittan hade servitörer strax tågat ner för blå hallens trappor bärandes på hundratals elegant upplagda förrätter. I år kommer dock ingen måltid att intas i Stadshuset.

Nobeldagen till trots så syns varken taxibilar eller fanbärande studenter genom Stadshusets välvda fönsterrutor.

Annons

På grund av den pågående pandemin äger årets Nobelbankett bara rum digitalt.

Tidigare inställningar

2020 blir fjärde året i fredstid sedan 1901 som Nobelprisutdelningen inte följs av den sedvanliga Nobelbanketten – en tillställning som gästas av både pristagare och kungligheter och som brukar följas av hundratusentals tv-tittare.

Nobelbanketten ställdes även in 1907, efter att dåvarande kung Oscar II avlidit, år 1924 på grund av frånvarande pristagare, samt 1956 i de politiska efterdyningarna av Sovjetunionens invasion av Ungern. Det är dock första gången sedan priset inrättades som banketten ställs in till följd av en pandemi.

Över åtta personer

Förra året samlade banketten så mycket som 1 350 gäster, en otänkbar siffra i virustider när folksamlingar på över åtta personer avråds av svenska myndigheter.

Att vidare flyga in gäster från hela världen för att trängas i ett och samma rum, till råga på allt med många prominenta gäster långt över 70, är av många skäl olämpligt.

Trerätters uteblir

Middagsformatet hade vidare varit en mardröm ur smittspridningssynpunkt.

Socialt avståndstagande är inte bankettkompatibelt och middagen varar i vanliga fall under mycket lång tid. Förra årets Nobelbankett pågick nämligen i strax över fyra timmar.

För exakt ett år sedan smaskade gästerna på en förrätt beståendes av kalixlöjrom och tångkaviar, en huvudrätt beståendes av anka fylld med svart trumpetsvamp och hallonmousse som efterrätt.

Årets pristagare får istället nöja sig med en middag hemmavid och ett småskaligt firande utan publik och middag i blå hallen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons