Pampig ljusfest väntar i morgon

I morgon smäller det. Italienska väggdansare, en operasångerska och många extra watt. Det är några av komponenterna på årets ljusfestival.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010
Operasångerskan Pernilla Ingvarsdotter kommer delta i showen. Enligt uppgifter kommer hon sjunga upphissad i en skylift.
Operasångerskan Pernilla Ingvarsdotter kommer delta i showen. Enligt uppgifter kommer hon sjunga upphissad i en skylift.Foto: Anders Johansson

Cirka 80 armaturer gissar Björn Samuelsson att det gått åt till morgondagens ljusfest.

– Det har varit mycket jobb med alla detaljer. Men nu när man ser hur det kommer att bli så känns det jättebra, säger Björn Samuelsson, kulturutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

För femte året anordnas festivalen i ljusets tecken. Det som från början var ett konstprojekt har efter hand kommit att handla mer om funktion.

– Att belysa staden är en del i projektet. Att belysa och lyfta fram vackra byggnader är att ge en stad identitet, säger Björn Samuelsson.

Det handlar också om trygghet. Exempelvis har man jobbat hårt med att ljussätta området kring Västerport.

– Det gäller att lägga ljus på ett sofistikerat sätt så att man bygger bort otryggheten, säger Bengt Skoog på Destination Kalmar.

Det här året läggs mycket kraft på själva festligheterna. I morgon kväll klockan 19 bjuds det på en maffig show vid Västerport. Dansare från Italien, operasångerskan Pernilla Ingvarsdotter och eldkonstnärer ska göra sitt bästa för att dra igång festivalen.

– Jag tror det blir något som Kalmarborna aldrig sett innan, säger Björn Samuelsson.

De fyra dansarna från Italien trixar med att fästa linor vid muren till Västerport. De är första gången de dansar utanför hemlandet.

– Det är väldigt vackert här, men ganska kallt, säger Caterina Oneto, en av dansarna.

Linnea Uddenmyr
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.