GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

P-piller ökar risken för stroke – första året

En ny studie från Uppsala universitet visar att p-piller ökar risken för stroke.
Samma sak gäller hormonbehandling vid klimakteriet.
Hälsa • Publicerad 23 juni 2022
Om kvinnor fortsätter att använda p-piller efter det första året avtar den ökade risken för stroke, enligt den nya studien från Uppsala universitet.
Om kvinnor fortsätter att använda p-piller efter det första året avtar den ökade risken för stroke, enligt den nya studien från Uppsala universitet.Foto: Isabell Höjman/TT

Däremot är den ökade risken som störst under det första året av behandlingen. Därefter minskar risken.

"Kvinnor som började med p-piller hade en fördubblad risk att drabbas av hjärninfarkt, men bara under första året av användning", säger Therese Johansson vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studiens författare framhåller ändå att de flesta kvinnor tål exogena hormoner och kan dra nytta av de positiva effekterna. P-piller förhindrar oplanerade graviditeter och kan förebygga många kvinnliga sjukdomar, också äggstockscancer och endometriecancer.

"Hormonbehandling kan öka livskvaliteten avsevärt genom lindring av klimakteriebesvär och kan även förebygga benskörhet", säger Johansson.

Studien bygger på data från över en kvarts miljon kvinnor ur den brittiska biomedicinska databasen UK Biobank. Forskarna jämförde förekomsten av stroke, hjärninfarkt och hjärnblödning mellan kvinnor som använt och inte använt exogena hormoner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.