Annons

P-piller minskar risken för vissa cancerformer

P-piller minskar risken för vissa typer av underlivscancer, visar en ny studie från Uppsala universitet. Den skyddande effekten finns dessutom kvar upp till 30 år efter att preventivmedlet slutat användas.
Medicin • Publicerad 9 januari 2021
Enligt en ny studie från Uppsala universitet minskar risken för äggstocks- och endometriecancer bland kvinnor som tar p-piller. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB-TT

250 000 kvinnor har deltagit i studien som visar att p-piller minskar risken att drabbas av både äggstocks- och endometriecancer, de två vanligaste typerna av gynekologisk cancer. Risken för äggstockscancer minskade med 28 procent och med 32 procent för endometriecancer, som utgår från livmoderslemhinnan.

– Under ägglossningen ökar nivåerna av tillväxthormoner, som i sin tur kan bidra till att cancerceller bildas. P-piller förhindrar ägglossningen och därmed minskar också risken för att cancerceller bildas, säger Åsa Johansson vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Uppåt 30 år

Annons

Studien visade även att den minskade risken finns kvar även när kvinnorna slutade med preventivmedlet – och att risken var hälften så stor upp till 15 år efter att p-pillren slutade användas. Men det skyddande effekten visade sig finnas kvar upp till 30 år.

– För varje ägglossning man har under sitt liv så medför det en risk för cancer. Så ju fler ägglossningar du undkommer, desto mindre blir risken för att cancerceller bildas. Man kan säga att man har minskat risken när man tog p-piller och cancerförloppet skjuts upp, säger Åsa Johansson, en av ledande forskarna bakom studien.

Ökad bröstcancerrisk

TT: Kan man rekommendera kvinnor att ta p-piller i syfte för att minska risken för cancer?

– Det är en jättesvår fråga. Det finns andra risker som ökar med p-piller, som depression och ökad risk för blodpropp. Det finns även en ökad risk för att få bröstcancer, även om den risken är liten. Det gör det svårt att rekommendera att ta p-piller för att förebygga andra typer av cancer.

Även tidigare studier har visat att p-piller minskar risken för vissa cancertyper. Det är oklart om olika typer av p-piller minskar risken i varierande grad.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons