Annons

Över tre miljoner flygresenärer i maj

Resandet till och från svenska flygplatser fortsätter att återhämta sig. I maj hade Swedavias flygplatser över tre miljoner resenärer för första gången på en enskild månad sedan starten på pandemin.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Antalet resenärer på Arlanda närmar sig nivåerna som var före pandemin, 2019. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är 14 procent fler resenärer jämfört med maj i fjol och motsvarar 83 procent av nivåerna före pandemin.

Lyftet drivs framför allt av utrikesresor via Stockholmsflygplatsen Arlanda, enligt Swedavia.

Annons

"Många prioriterar resande högt trots ett något svagare konjunkturläge. Utvecklingen drivs nu även av att sommarresandet tagit rejäl fart och det är framför allt en stor efterfrågan på utrikesresor inom Europa", säger bolagets vd Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Under Kristi himmelsfärdshelgen hade Arlanda över 40 000 avresande resenärer – den högsta nivån på en enskild dag sedan pandemins inledning.

"På flera av våra flygplatser närmar sig resandet nu de nivåer vi hade före pandemin. Det gäller Arlanda men också flera av våra regionala flygplatser, som alla är mycket viktiga för att säkerställa god tillgänglighet i hela landet", säger Abrahamsson.

Resandet i april landade jämförelsevis på 2,6 miljoner resenärer.

Fakta: Flygresandet i maj

Sammanlagt reste drygt 3 miljoner resenärer från och till statliga Swedavias tio flygplatser i maj.

Utrikesresandet stod för 2,2 miljoner, en ökning med 17 procent jämfört med maj i fjol, medan inrikesresandet ökade med 9 procent till drygt 800 000.

Stockholm Arlanda hade över 2 miljoner resenärer i maj, följt av Göteborg Landvetter med nära 490 000 resenärer och Malmö Airport med cirka 134 000.

Källa: Swedavia

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons