Annons

Över 500 stulna katalysatorer hittade i Malmö

Brott • Publicerad 10 mars 2021
Över 500 katalysatorer som misstänks ha blivit stulna från fordon beslagtogs nyligen i Malmö. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Antalet stölder av katalysatorer från bilar ökade explosionsartat förra året.

Nu kan Malmöpolisen ha slagit till mot några av tjuvarna – vid en insats beslagtogs över 500 katalysatorer som misstänks ha blivit stulna, skriver Sydsvenskan.

Annons

– Vi har förhoppningsvis kunnat förhindra framtida stölder av katalysatorer, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, till tidningen.

Sju män i åldern 23–47 år sitter nu anhållna misstänkta för grovt häleri, skriver Skånska Dagbladet.

I fjol stals närmare 3 200 katalysatorer över hela landet – att jämföra med blott 74 stölder 2019. Drygt 400 av stölderna 2020 ska ha skett i Malmö, enligt Sydsvenskan.

– Beslaget överstiger ju antalet stulna katalysatorer i Malmö under fjolåret. Det är tydligt att man förvarat katalysatorer i Malmö som även stulits på andra platser, säger Nils Norling.

Det är inte själva katalysatorn som är av värde för tjuvarna, utan det är anordningens tre ädelmetaller platina, rodium och palladium som man vill komma åt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons