Annons

Över 50 miljoner ton elektronik slängdes 2019

Mängden elektroniskt avfall har ökat rejält i världen de senaste fem åren, en ökning med 21 procent, visar en ny rapport från FN.
Under 2019 slängdes 53,6 miljoner ton produkter med batteri eller sladd, vilket motsvarar 7,3 kilo per person i världen.
Inrikes • Publicerad 3 juli 2020
Elektroniskt avfall monteras isär på ett återvinningsföretag i Indien. Arkivbild.
Elektroniskt avfall monteras isär på ett återvinningsföretag i Indien. Arkivbild.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Ökningen av elektronikskräp kommer främst från ökad konsumtion, att produkterna har kort livstid och att det finns få möjligheter att reparera elektronikprylarna, enligt rapporten. Den största uppgången syns i kategorin temperaturreglerande apparater, vilket visar på ökade levnadsstandarder i en del låginkomstländer.

I Sverige slängdes 20,1 kilo så kallat e-avfall, till exempel datorer och mobiltelefoner, per person under 2019 och 58 procent av det återvanns. I Finland slängdes 19,8 kilo per person i genomsnitt, i Norge blev 26,0 kilo per person till avfall och i Danmark 22,4 kilo.

Annons

I Europa var genomsnittet 16,2 kilo e-avfall per person under 2019, varav 42,5 procent återvanns. I Oceanien slängdes 16,1 kilo elektronik per person och 8,8 procent återvanns. I Nord- och Sydamerika handlade det om 13,3 kilo per person, och återvinningen låg på 9,4 procent.

Det elektroniska avfallet innebär stora risker för både hälsan och miljön, rapporterar Vetenskapsradion. I många länder innebär hanteringen av elavfallet allvarliga hälsorisker för både de som arbetar med det och för barn som bor, arbetar och leker i närheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons