Annons

Sektledare ber om ursäkt för virusspridning

Ledaren för en kontroversiell kristen rörelse ber om ursäkt för den roll hans kyrka spelat i coronavirusutbrottet i Sydkorea.
Antalet smittade i landet har nu nått över 4 000.
Coronavirus • Publicerad 2 mars 2020
Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags.
Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags.Foto: Lee Moo-tyul/AP/TT
Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea.
Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea.Foto: Kim Hyun-tae/AP/TT

– Jag vill rikta en uppriktig ursäkt till folket å medlemmarnas vägnar, säger Lee Man-Hee, ledare för Shincheonjikyrkan, under en presskonferens.

Sydkorea är det land utanför Kina som drabbat värst av viruset. Över 4 200 människor har bekräftats smittade och 22 människor har avlidit.

Smittad kvinna

Annons

De flesta av landets fall har kopplingar till Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en 61-årig kvinna som fått febersymptom den 10 februari hann besöka fyra gudstjänster innan hon blev testad och diagnosticerad med viruset.

– Även om det inte var avsiktligt så har många människor smittats, säger Lee Man-Hee.

Den 88-årige religiöse ledaren ställde sig på knä inför pressuppbådet och böjde sitt huvud mot golvet.

– Vi ansträngde oss till det yttersta för att förhindra detta. Jag ber folket om ursäkt, sade han och tillade:

– Jag är väldigt tacksam för regeringens insatser. Jag ber också regeringen om ursäkt.

En sekt

Shincheonjikyrkan anklagas ofta för att vara en sekt. Lee Man-Hee beskrivs som en ny Messias som kommer ta med sig ett visst antal medlemmar till himlen vid domedagen.

Virusfallen i landet väntas fortsätta öka i takt med att testandet av samfundets samtliga omkring 300 000 anhängare fortlöper.

Det lokala styret i huvudstaden Seoul har efterfrågat en brottsutredning mot Lee Man-Hee och flera andra inom kyrkans ledning utifrån misstankar om att de inte samarbetat med myndigheterna för att stoppa spridningen, vilket Lee Man-Hee tillbakavisar.

– Vi kommer att göra vårt bästa och varken hålla inne med mänskligt eller materiellt stöd, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons