Annons

Över 200 svenska virusfall – en smittad i USA

Ytterligare 42 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, varav en bedöms ha smittats i USA.
Sammanlagt har nu 203 personer i Sverige smittats. Det finns i nuläget ingen smittad person i Kalmar län.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 8 mars 2020

Region Örebro bekräftar att ytterligare tre personer har smittats med viruset. Den första smittade personen, som är i medelåldern, bedöms ha smittats i USA. Personen kom hem till Sverige för en vecka sedan. Testning skedde när det framkom att personen kunde ha utsatts för smitta under resan. Kontaktspårning har skett och ett tiotal nära kontakter har kontaktats och fått förhållningsregler.

Det visade sig då att också två familjemedlemmar, en i 50- och en i 20-årsåldern, smittats. Alla tre har lindriga besvär och är i hemmet med förhållningsregler.

Annons

"Ett arbete att spåra kontakter som kan ha utsatts för smitta har påbörjats och kommer fortsätta under eftermiddagen och kvällen", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare enligt ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har regionen en smittad person.

Utrikesdepartementet (UD) avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana. Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

UD:s reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea och till Iran.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i riskdrabbade länder ska isoleras.

– Vi har vår strategi och den har funkat bra. Folk har förstått den, vilket gör att vi hindrat snabb smittspridning. Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symtom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra, säger han till TT.

Totalt har 115 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet, sedan ytterligare 14 fall bekräftades på söndagen.

Även tolv personer i Göteborgsområdet har bekräftats smittade av coronaviruset. De smittade har nyligen besökt norra Italien eller Iran, eller varit i kontakt med personer som varit där.

– Ingen av de tolv smittade som vi har haft i dag är därför någon överraskning för oss, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT.

Totalt har därmed 26 personer i Västra Götaland bekräftats smittade.

Annons

Under söndagen bekräftas ytterligare sju fall av coronasmitta i Region Värmland. Totalt har 20 fall konstaterats i regionen. Alla de nya fallen har hittats i smittspårningen och har koppling till tidigare konstaterade fall. Ännu har ingen av de hittills 20 smittade personerna i regionen behövt läggas in på sjukhus

Under det senaste dygnet har också ytterligare fem fall av coronasmitta bekräftats i region Skåne. Därmed har området totalt 22 fall av smitta.

Samtliga nya fall i Skåne kommer ur miljöer där det redan finns kända fall och ingen är allvarligt sjuk.

Dessutom har ytterligare en person i Region Uppsala smittats. Det gäller en person som smittats vid resa till norra Italien. Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har regionen sex smittade.

Sedan tidigare finns även åtta smittade i Region Jönköping och två i Region Gävleborg.

Barometern-OT har varit i kontakt med Region Kalmar län under söndagskvällen, som uppger att det i nuläget inte finns något konstaterat eller misstänkt fall i Kalmar län.

Fakta: Coronaviruset globalt

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning och WHO:s senaste rapport den 6 mars har över 98 000 fall av covid-19 rapporterats. Cirka 3 380 personer har avlidit i infektionen, av dem 3 045 i Kina.

En sammanställning från nyhetsbyrån Reuters på lördagen anger samtidigt att omkring 102 000 personer smittats globalt.

De allra flesta fall av det nya coronaviruset har konstaterats i kinesiska Hubei-provinsen, men även en rad länder utanför Kina har drabbats.

Det exakta antalet bekräftade och misstänka fall förändras allteftersom personer söker vård och undersöks för viruset.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Reuters

TT
Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons