Många saknas efter Taiwanskalv

Ett febrilt sökande fortsätter efter jordskalvet i Taiwan. Minst 149 personer saknas efter att bland annat ett hotell och ett flerfamiljshus rasat.
Taiwan • Publicerad 7 februari 2018
Räddningsarbetare tar sig in i en byggnad som rasat i jordskalvet.
Räddningsarbetare tar sig in i en byggnad som rasat i jordskalvet.Foto: Hualien County Fire Bureau

Minst fyra människor har konstaterats döda och 225 har skadats i skalvet, som inträffade strax före midnatt lokal tid. Människor från Japan, Tjeckien och Fastlandskina finns bland de skadade.

Regeringen varnar för att efterskalv med magnituden 5,0 kan drabba ön de närmaste två veckorna.

Räddningsarbetare söker igenom rasmassorna nära den populära turiststaden Hua-Lien. Många av de som saknas tros fortfarande sitta fast i byggnader, bland annat i ett militärsjukhus.

Det skadade militärsjukhuset har fastnat i en 40-gradig vinkel och många fönster har krossats. Räddningsarbetare arbetar sig runt och igenom byggnaden.

Staden Hua-Lien har runt 100 000 invånare. Där står runt 40 000 hem utan vatten och 1 900 utan el efter skalvet.

Taiwans president Tsai Ing-wen finns på plats för att hjälpa till i ledningsarbetet.

"Presidenten har bett regeringen och därtill hörande departement att omedelbart inleda katastrofinsatser och att arbeta så fort som möjligt med katastrofhjälp", skriver presidentens kansli i ett uttalande.

Taiwan drabbas på grund av sitt geografiska läge förhållandevis ofta av jordbävningar. Det dödligaste skalvet på senare år inträffade i september 1999 då omkring 2 400 människor miste livet.

Mer än 100 människor omkom i ett skalv i landets södra delar 2016.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.